Zanimivosti

Zavese bodo bele, dude razkužene

zf
7. 10. 2017, 21.15
Deli članek:

Beli sintetični in bombažni materiali, kot so zavese, namizni prti in tkanine na sedežnih garniturah, so kljub raznim zaščitam občutljivi na prah, dolgo izpostavljenost soncu, paro, ki se dviga med kuhanjem, in cigaretni dim. Jih znate očistiti?

Profimedia

Zagotovo ste tudi vi madeže poskusili odstraniti z različnimi sredstvi, da bi povrnili belino, a ste kaj hitro ugotovili, da so preveč agresivni in bi lahko uničili tkanino. Navadni detergent za pranje perila pa ne pomaga. Ali morda obstaja še kakšna alternativa? Nič ne stane, če poskusite še tale trik.

Zavese, brisače in prti

Površino, na kateri so ptičji iztrebki, popršite z mešanico vode in kisa ter pustite učinkovati nekaj minut. Nato obrišite z mehko krpo.

Če želite povrniti belino tkaninam v vašem stanovanju, vam bo zadostoval preprost recept. V pralni stroj, skupaj z brisačami, zavesami, posteljnino, namiznimi prti in rjuhami, postavite posodico s 120 mililitri belega alkoholnega kisa. Perilo nato operite skupaj z dodatkom običajnega detergenta, pri temperaturi, ki jo priporoča proizvajalec tkanin. Ne skrbite zaradi vonja, ta bo med pranjem popolnoma izginil. Prav tako ne pretiravajte z mehčalcem, saj je kis naravni mehčalec perila.

Razkužite otroške stekleničke

V zamašen odtok nasujte nekaj sode bikarbone in prilijte 1,5 decilitra kisa. Pustite, da nastane peneča reakcija, nato prelijte z vročo vodo.

Otroške stekleničke pomijte v vroči vodi, v katero ste kanili nekaj kapljic kisa. Podobno lahko razkužite tudi dude, otroške igrače in drugo. Še bolj učinkovito je prekuhavanje. Dodajte nekaj kisa, ki bo predmete razkužil, obenem pa bo odstranil vodni kamen.

Pomoč pri pleskanju

Pred pleskanjem obrišite vrata, zidove in pohištvo s krpo, ki ste jo namočili v kis. Tako boste lažje odstranili ostanke stare barve na predmetih, poleg tega boste lažje očistili nove packe.