Obilje narave

Uživajte v okusih gob vse leto

zf
7. 10. 2017, 17.00
Deli članek:

Gobe sicer niso preveč hranljive, imajo malo kalorij in le nekaj več beljakovin kot zelenjava. Nekatere vrste imajo tudi nekaj vitaminov in kalija, a je takih bolj malo. Zapomniti si je treba, da so težko prebavljive in zato neprimerne za otroke in ljudi z želodčnimi težavami.

Dreamstime
Prah, ki ga pripravite iz sušenih gob, bo popestril okus številnim jedem.

So zelo okusne, zato jih imamo radi. Zanje smo pripravljeni zgodaj vstajati in jih iskati tudi več ur ali več dni. Slabost je, da rastejo le v določenem letnem času, pri čemer morajo imeti za rast tudi ugodne vremenske razmere. Zato je dobro, da znamo gobe skladiščiti in v njihovem okusu uživati vse leto.

SUŠENJE GOB

 Sušene gobe lahko uporabite za pripravo juh, omak, zmlete pa kot aromo.

Za sušenje so najprimernejše gobe, ki imajo gosto meso. Mednje spadajo recimo jurčki in sivke. Pred sušenjem gobe dobro očistite, nato pa narežite na poljubno debele rezine. Položite jih na papir in pustite v zračnem prostoru nekje na soncu. Občasno jih obrnite in premešajte. Če ste nabrali lisičke ali trobente, jih lahko nanizate na vrvico in obesite, da se sušijo na zraku. Gobe so suhe, ko postanejo trde. Takrat je najbolje, da jih shranite v steklene kozarce, ki jih lahko nepredušno zaprete. Lahko jih shranjujete tudi v kovinskih škatlah, pomembno je le, da dobro tesnijo, saj se sicer hitro izgubi aroma. Posušene gobe lahko tudi zmeljete in naredite prah, ki ga uporabljate zgolj za aromo, kot dodatek juham, omakam ali solatam.

Dreamstime
Pripravite si ozimnico iz gob.

ZAMRZNJENE SO NAJBOLJŠI PRIBLIŽEK SVEŽIM

Gobe očistite in po želji narežite na poljubno velike kose. Zamrzovanje je preprosto, pri tem pa gobe ohranijo svojo aromo. Zamrznjene je priporočljivo uporabiti v treh mesecih, čeprav se obstojnost razlikuje od vrste do vrste. Jurčki so odlični tudi po enem letu. Najbolje je, če vrst med seboj ne mešate.