SE VAS DRŽI SMOLA?

Preprosti triki: Nad travo na hlačah s sprejem za lase

zf
7. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Ste se takoj, ko ste prišli iz službe, odpravili na vrt, da naberete še nekaj zadnje jesenske zelenjave in si pripravite odlično solato? Ste vaše najljubše hlače umazali z zemljo in travo?

Dreamstime
Igra na travi ne bo več predstavljala groze ob pranju perila.

Nič ni nemogoče in tudi trdovratne madeže, kot so trava, blato, cvetni prah in krema za sončenje, lahko odstranite sami, z naravnimi čistili. Ob upoštevanju nekaj nasvetov boste preprečili, da bi se madeži zažrli v tkanino.

Trava

Tkanino, na kateri je madež trave, namočite v hladno vodo!

Madeži trave se navadno še prehitro pojavijo na oblačilih, posebno če v hiši kraljujejo otroci. Precej težko pa jih je odstraniti. Kadar se lotite odstranjevanja trave, oblačila najprej namočite v hladno vodo. Največjo napako boste storili, če boste oblačila potopili v vročo vodo, saj boste tako madež »zapekli« v tkanino. Tkanina naj se v hladni vodi namaka dobre pol ure, nato na madež nasujte nekaj detergenta za pranje in operite na običajen način. Preizkusite pa lahko tudi tale trik. Madež popršite z utrjevalcem za lase. Ta vsebuje alkohol, ki barvilo razredči. Oblačilo nato operite v pralnem stroju.

Dreamstime
Mokrih madežev blata nikar ne drgnite, saj jih boste tako še povečali.

Blato

Če vam je na oblačilo kanila barva, jo s čisto krpo z obeh strani zdrgnite do suhega. Na madež nato nanesite nekaj kisa in sode bikarbone. Pustite nekaj minut, da učinkuje, in oblačilo operite v pralnem stroju.

Kadar se na vaših oblačilih pojavijo madeži blata, je prvo pomembno pravilo, da se jih ne dotikate. Če je blato na tkanini mokro, ga pustite, da se posuši, saj boste sicer madež še povečali. Suh madež nato podrgnite s krtačo, na obledelo mesto nanesite pralno sredstvo ali sredstvo za odstranjevanje madežev in oblačilo operite v pralnem stroju.

Cvetni prah

Odstranjevanje cvetnega prahu z oblačil je lahko posebej zahtevna naloga. Še posebej kadar gre za madeže lilij in cvetlic z obarvanimi pelodi, katerih cvetni prah je močno rumene barve. Cvetnega prahu na tkanini se nikar ne dotikajte, tkanine tudi ne namakajte. Cvetni prah le nežno odpihnite z oblačila. Preostanek prelepite z lepilnim trakom in tako odstranite ostanke cvetnega prahu. Oblačilo operite po navodilih proizvajalca.