Rdeče jezero

Prvi v zgodovini se je dotaknil dna jezera

sa
12. 5. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

»Srečen sem, da sem uspešno opravil potop. To je bila zelo zanimiva izkušnja,« je povedal francoski potapljač Frederic Swierczynski, ki mu je uspelo to, kar še ni nikomur.

Arhiv Svet24
Rdeče jezero, kraška jama napolnjene z vodo, se nahaja v bližini Imotskega.

Prvih dvajset metrov pod gladino je precej motna voda, vidljivost je samo okoli treh metrov.

V preteklih dneh je znanstveni del ekipe postavil 16 pasti, parangal in mrežo na različnih globinah Rdečega jezera, kraške jame, napolnjene z vodo, ki se nahaja v bližini Imotskega na Hrvaškem. Cilj je bil, da bi ugotovili, kateri živi organizmi prebivajo v tem jezeru, na kateri globini in koliko jih je.

»Zavihal je rokave«

Cilj je bil, da bi ugotovili, kateri živi organizmi prebivajo v tem jezeru, na kateri globini in koliko jih je v tem jezeru.

Francoski potapljač Frederic Swierczynski je nato prejšnjo soboto »zavihal rokave«, se potopil v jezero in se pognal v globino. Dna se je dotaknil pri 245 metrih. Tako globoko je bilo jezero v tistem času. Potop je sicer začel okoli 11.45, vse skupaj pa je trajalo približno štiri ure. Temperatura na površini jezera je bila v tistem času okoli 15 stopinj Celzija. Prvih dvajset metrov pod gladino je voda precej motna, vidljivost je samo okoli treh metrov. Po dvajsetih metrih je vidljivost precej boljša.

Arhiv Svet24
Swierczynski se je dna jezera dotaknil pri 245-ih metrih.

Prvič v zgodovini

Potapljaču je uspelo to, kar ni še nikomur. Prvič v zgodovini se je človek dotaknil dna Rdečega jezera. »Srečen sem, da sem uspešno opravil potop. To je bila zelo zanimiva izkušnja. Zelo je bilo mrzlo, a vidljivost je bila dobra. Pred potopom, zjutraj, je bilo nekaj 'presenečenj', no, vseeno mi je uspelo priti do dna jezera in opraviti nalogo. Na koncu je bilo vse v redu. Počutim se odlično,« je dejal Swierczynski po potopu.

Šaljiva izjava

»To, kar je storil francoski potapljač, so do zdaj lahko storile le pravljične osebe v Imotskih legendah,« so v šali dejali Imočani. Po potopu je nato znanstveni del ekipe odvzel vzorce sedimentov, spužev in vode.