Pot do "zdravila"

Končno vzpodbudne novice za sivolasce in plešce

S.R.
10. 5. 2017, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Znanstvenike že dolgo bega vprašanje, kaj je biološki vzrok pojava plešavosti in »šarmantnega« lasišča, zato jim za ti dve tegobi do zdaj še ni uspelo odkriti delujoče rešitve.

Profimedia
Na vidiku tudi zdravilo?

Znanstveniki z univerze v Teksasu so nedavno na podlagi preskusov na miših končno ugotovili, katere specifične celice so neposredno odgovorne za rast las in njihovo pigmentacijo, kar je velik korak k razvoju »zdravila« za plešavost in sivenje.

Že prej je bilo znano, da so z rastjo las povezane matične celice kože v globljih delih lasnih mešičkov, vendar znanstveniki niso natančno vedeli, kaj povzroča preobrazbo teh kožnih celic v lasne celice. Zato tudi ni bilo možno poiskati načina za stimulacijo njihove rasti.

Med proučevanjem nastanka tumorjev v živčnih celicah so povsem naključno odkrili protein, ki je ključen za razvoj lasnih celic. Protein z imenom KROX20 običajno povezujejo z razvojem živcev, vendar so v primeru lasnih mešičkov pri miših ugotovili, da se ta aktivira v matičnih celicah kože, ki se pozneje razvijejo v lasni stržen, ta pa posledično poganja rast las. Protein KROX20 v matičnih celicah kože povzroči proizvodnjo poteina, imenovanega faktor SCF, ki vzpodbuja razvoj matične celice. Ko sta v celici aktivirana oba proteina, v lasni čebulici prideta v stik z melanociti, celicami, ki proizvajajo pigment, celica pa se razvije v zdrav in obarvan las. Odsotnost enega ali obeh proteinov privede do napake v procesu. Ko so raziskovalci "izbrisali" celice, ki proizvajajo protein KROX20, so ugotovili, da dlake niso rasle, miši pa so postale »plešaste.« Ko so v teh celicah onemogočili proizvodnjo SCF, pa je njihova dlaka posivela.

Preden plešci nazdravijo, bo treba študijo ponoviti še na ljudeh.