Mobilni telefoni

Primerjava hruške in jabolka. Pa kaj potem!

Marjan Kodelja
10. 5. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Samsungov telefon S8 pritegne ženske poglede, o tem smo se prepričali, Huaweijev P10 plus pa je korekten in v ničemer posebej ne izstopa.

mk
Malce smo se tudi zabavali. Z osmico fotografirana desetka, ki fotografira lušten motiv.

O obeh, ki trenutno predstavljata vrh ponudbe obeh podjetjih, smo na teh straneh že pisali. Tokrat smo oba imeli na krajšem testu!

Zatorej pozabimo na tehnične podatke. Zanimali so nas občutki, ki sta jih pustila, pri čemer se zavedamo, da telefona med seboj nista neposredno primerljiva (ali pač). A kaj, ko smo ju dobili sočasno, in drugače, kot da smo se med prazniki igrali z obema hkrati, preprosto ni šlo. Rečemo pa lahko, da sta na vseh področjih delovala v okviru pričakovanj.

Nova oblikovna modna smernica

Gotovo je, da trenutno tekmeci nimajo telefona, kot je S8. Približno tri leta je trajalo, da so našli primerno krivino na robovih zakrivljenega zaslona, ki subtilno ne moti dela ali vizualno omeji uporabne površine ter ne delujejo kičasto. Hkrati so vanj vgradili še cel kup možnosti, med katerimi omenimo branje očesne šarenice za odklepanje telefona, ki deluje hitro in učinkovito. Ker so uporabniški vmesnik očistili nepotrebnih navlak, je tudi uporabniška izkušnja postala boljša, uporaba telefona pa preglednejša. Čeprav je strojno zadnja kamera ostala enaka lanski in nima dveh objektivov, so posnete fotografije in video v vseh svetlobnih pogledih med boljšimi, kar so jih trenutno sposobni narediti pametni telefoni. Baterija pa ne prinaša presežkov. Do večera bo telefon zdržal, kaj več žal ne.

»Brezčasna« oblikovna klasika

Zaradi drugačnega razmerja zaslona in klasične oblike ima P10 plus vgrajeno večjo baterijo, zato zdrži za odtenek dlje časa. Vendar tudi ta ne prinaša presežkov, kot je denimo dvodnevno delovanje. Zanj bi mirno lahko dejali, da je »hudo« soliden, če ne celo odlično izdelan telefon všečne oblike, vendar žal ali na srečo, kakor vam je ljubše, v ničemer posebej ne izstopa. Tudi glede tako opevane dvojne kamere ne! Ta sicer posname »zelo« dobre fotografije, le v zelo slabih svetlobnih razmerah ji včasih malo zmanjka. Vendar gre za malenkosti, ki jih večina uporabnikov nikoli ne bo opazila. Oba telefona namreč delata zelo dobre posnetke tako z zadnjo kot s sprednjo kamero in imata še cel kup učinkov, zaradi katerih je fotografiranje zabavno.

S8 - ZA

Osvežujoča oblika, zaslon skoraj po celotni prednji strani, dobri kameri, očiščen vmesnik, zmogljivost, primernejši krivini zaslona.

S8 - PROTI

V »pokrajinskem« načinu držanja s tipkami za glasnost na gornjem robu zelo hitro z dlanjo pokrijemo odprtino zvočnika, kar močno zaduši zvok.

P10 PLUS - ZA

Moderna in brezčasna oblika, zmogljivost, dobri kameri, baterija, boljši uporabniški vmesnik v primerjavi s prejšnjimi različicami.

P10 PLUS – PROTI

Zaradi velikosti in klasičnega razmerja zaslona ga je težje uporabljati z eno roko. Cena bi lahko bila nižja, prednja tipka »domov« pa ni najbolj lična.