Ljudske modrosti

Vreme bo pestro, bliža se uscana Zofka!

S.R.
10. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mesec ljubezni nam zaenkrat vsaj glede vremena ni bil ravno naklonjen, če že se je prebudila narava in so vzbrsteli popki, pri mnogih pa je muhasto vreme prebudilo tudi hormone in se poigralo z njihovimi čustvi.

Profimedia
»Če Zofija zemlje ne poškropi, poleti vreme prida ni!«

Pred vrati so ledeni možje, ki jim bo tik za petami sledila uscana Zofka. Človek bi torej pomislil, da so na pragu pestri časi! Pokukali smo v Bloško pratiko, ki jo ureja strokovnjak za ljudske pregovore o vremenu Dušan Kaplan in ki za to obdobje pravi: »Je pa že bolje, da smo tja do ledenih mož (od 12. do 14. maja) v toplih puloverjih, kot pa v juniju v vetrovkah.« Pa zlovešča Zofija? »Če Zofija zemlje ne poškropi, poleti vreme prida ni!« pravi ljudska modrost.

Maj ali veliki traven je ime dobil po rimski boginji Maji. Poznamo pa še nekaj starih slovenskih imen za ta mesec, kot so majnik, petnik, sviben, cvetnik, rožni cvet, Marijin mesec, cvetnar, šentlipušnik.

Pratika napoveduje, da bomo sredi meseca »brezvoljni« in da nam bo zmanjkovalo energije, čeprav bo spet posijalo sonce. Ledeni možje sicer znajo biti hladni, vendar kar prijetni, močno pa bo zapihalo. »Povlekel bo jug,« pravi pratika! Tradiciji se naj ne bi izneverila niti Zofka, saj naj bi njen dan popestrila ploha.

Trojaki Pankracij (12. 5), Servacij (13. 5.), Bonifacij (14. 5.) in poscana Zofija (15. 5.) so trdno zasidrani v slovenstvo. Tako naj bi »mokri Trojaki« naznanjali »tolst božič«. Opisujejo jih tudi naslednje vraže: »Če Pankraca sonce peče, sladko vince v sode teče,« »če je pred Servacijem poletje, mraz rad pozneje pritiska na cvetje,« in »Servacij je ledenacij.« Treba je biti pozoren!

Nehaj utehe za drugo polovico meseca pa nudi naslednja ljudska modrost: »Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, bo pa na koncu.« Ker smo to kvoto v prvih dneh meseca že krepko presegli, bi morda ravnali modro, če bi poskrbeli za poletno garderobo.

Da nas vreme ne preseneti, upoštevajmo tudi naslednje ljudske modrosti:

Lepega vremena se je nadejati, »če je rosa velika in dolgo ostane,« »če meglo zemlja popije,« »če se zvečer bliska, grmenja pa ni slišati,« ter »če plamen visoko plapola, dim pa se dviguje kvišku.«

In znanilci slabega vremena? Turobno vreme nas čaka, kadar je v zraku veliko vlage, modrosti tako pravijo, da nam vreme ne bo naklonjeno, »če se kamni pote,« »če se leseni deli napnejo,« in »če sol postaja vlažna.«

Nikakor pa seveda ne gre spregledati vremenske napovedi uradnih meteorologov.