Presenetljivo?

Neumni čmrlj je boljši delavec

S.R.
5. 4. 2017, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najpametnejše čebele v panju niso nujno najboljše delavke. Kar zadeva nabiranje cvetnega prahu, je za kolonijo dejansko koristno, če so delavke neumne.

Profimedia
"Pametnjakoviči" naberejo manj.

Raziskovalci iz londonske univerze Royal Holloway in Univerze Guelph v Kanadi so proučevali povezavo med sposobnostjo učenja čmrljev ter njihovo uspešnostjo iskanja hrane in posledičnim prispevkom h koloniji. Izsledke so objavili v reviji Scientific Reports.

Ugotovili so, da so »neumni« črmlji v pašo vložili precej več časa, kot čmrlji, ki so se pri zastavljenih nalogah učili hitreje in bili označeni kot »pametnejši«. Hkrati niso zaznali nobene razlike med količino nabranega cvetnega prahu, kar pomeni, da so »pametnjakoviči« delali manj in posledično tudi nabrali manj.

Raziskovalci so proučevali 85 čmrljev iz petih različnih kolonij, na katerih so izvedli preizkus sposobnosti učenja. Testirali so, kako hitro se lahko naučijo razpoznavati barvo cvetlic, ki vsebujejo več cvetnega prahu. Z uporabno radiofrekvenčne identifikacije so čmrljem sledili na njihovi paši, pri čemer so merili, kako hitro so bili sposobni ustvarjati povezave med barvo cvetlice in količino prahu ter koliko prahu so na koncu dejansko nabrali. Končni izsledki so pokazali, da so bili »butci« na paši precej uspešnejši od »pametnjakovičev«, kar nasprotuje splošnemu s čebelami povezanemu prepričanju, da je zanje učenje bistvenega pomena.