Presenetljivo odkritje

To je prva evropska jamska riba

R.T.
4. 4. 2017, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Roza bitje, brez luskin in zelo oslabljenega vida, je prvi odkriti primerek žive ribe, ki so jo našli v kateri od jam na območju Evrope.

Jasminca Behrmann-Godel
Neobičajno jamsko ribo, so preprosto poimenovali kot “jamska nežica” ali “barbatula”.

Ribo so našli potapljači v eni od podzemnih jam na jugu Nemčije, so za revijo New Scientist povedali raziskovalci z univerze v Konstanci v Nemčiji. Trdijo, da je bratranec ribe vrste nežica ali polžača (znanstveno ime Cobitis taenia), ki je sladkovodna riba iz družine činkelj. 

Strokovnjaki so prepričani, da gre v primeru te nežice za posebno vrsto jamske ribe, ki so jo odkrili najbolj severno doslej. Menijo, da so se te ribe pred približno 16.000 do 20.000 leti, ko so se stopili ledeniki zadnje ledene dobe, ločile od svojih sorodnic, ki živijo na površju zemlje, in odtlej živele ločeno podzemno življenje. 

Znanstveniki menijo, da je približno 200 vrst jamskih rib, ki živijo v različnih predelih sveta, vendar doslej še nobene niso našli v Evropi.

“Naše prve genetske študije, ki smo jih dopolnili z geološko zgodovino regije, so pokazale, da je populacija jamske nežice presenetljivo mlada, zagotovo ne starejša od 20.000 let,” je povedala Jasminca Behrmann-Godel, vodja raziskovalne skupine z univerze v Konstanci.

“Kljub temu relativno kratkemu času, ki so ga rodovi rib preživeli v jami, kaže primerek značilne prilagoditve življenju v jami. V primerjavi z nežicami, ki živijo v vodah na zemljini površini, te prilagoditve vključujejo bolj bledo barvo, veliko manjše oči, ter nekoliko večje nosnice in tipalke.”

"Kaže, da je prilagoditev podzemnemu habitatu lahko precej hitra, in le nekaj tisoč let zadostuje, da se riba prilagodi jamskemu življenju," je povedala Behrmann-Godelova. “Jamska riba bi lahko načeloma obstajala kjerkoli, in ne obstaja noben utemeljen razlog,  zaradi katerega bi lahko pričakovali, da bo za njihovo prilagoditev jamskemu okolju potrebno veliko časa,” je še povedala.

Čudna riba

Ribo, ki so jo zaenkrat preprosto poimenovali kot “jamska nežica” ali “barbatula”, je leta 2015 prvi odkril amaterski potapljač Joachim Kreiselmaier. Raziskoval je težko dostopno in z vodo napolnjeno jamo v donavsko-aachenskem sistemu na jugu Nemčije, ki se izliva v reko Ren. Kreiselmaier, ki je prijatelj Behrmann-Godelove, ji je poslal video posnetke in fotografije nenavadne ribe, ki jo je tam opazil.

"Ko sem prvič videla posnetke, se mi ni zdela nič posebnega. Potem pa mi je prinesel živ primerek in takrat smo se zavedli, da je pred nami nekaj resnično novega," je za BBC povedala Behrmann-Godelova.

Potapljači so v svojih odpravah v jame doslej opazili že okrog 150 tovrstnih rib in jih pet prinesli v raziskovalni laboratorij v Konstanci.

Lokacijo, kjer te ribe živijo, pa je doslej obiskalo vsega 30 potapljačev, je še povedal Kreiselmaier.