Klic na pomoč

Ko kličete 112, podajte natančne informacije

pk
5. 4. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Praksa kaže, da bi bilo ukrepanje v nekaterih primerih požarov ali drugih nesreč še učinkovitejše, če bi klicatelj na pomoč podal natančnejše informacije o dogodku.

PGD Selo
Jernej Bavčar (drugi z leve) s kolegi gasilci opozarja na pomembnost natančnih informacij ob klicu na 112.

Prostovoljno gasilsko društvo Selo na Vipavskem je na to opozorilo nedolgo nazaj, ko so se srečali s požarom, na katerega bi lahko prišli še bolje pripravljeni; z več vode in okrepitvami, če bi klicatelj na pomoč podrobneje opisal, kaj vse gori. 

»Informacije, ki jih povemo, ko kličemo na pomoč na številko 112, so zelo pomembne, zato naj bodo natančne,« v imenu PGD Selo poudari gasilec Jernej Bavčar. Razloži, da je dober primer, na katerega naslanjajo svojo ugotovitev, požar v Črničah pred tedni.

PGD Selo
Te dni imajo sicer gasilci precej dela z gašenje požarov v naravi.

Na napakah se učimo

»Klicatelj je sporočil, da gre za dimniški požar, a je ogenj pravzaprav zajel tudi objekt,« pojasni. Pravi, da so v tej intervenciji opazili, da bi lahko ravnali drugače drugače, če bi razpolagali s pomembnim podatkom: da ne gori samo dimnik, marveč hiša.  

»Na kaj mora biti klicatelj pozoren, ko kliče na pomoč? Dispečerju mora odgovoriti na naslednja ključna vprašanja: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine in kakšna pomoč je potrebna,« poudarja Bavčar. Le tako nam bodo reševalne službe, vključno z gasilci, ki imajo te dni precej dela z gašenjem požarov v naravi, lahko kar najbolje pomagali.

sta
Četudi vas zajame panika, poskusite dispečerju čim natančneje opisati okoliščine.

Požarna ogroženost

Ob tem je treba omeniti, da je v soboto Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja za vso državo. V tem času je v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti ognje, kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter prižigati ognjemete.

sta
Poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin

Pozor: če ne upoštevate prepovedi, vas lahko Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija, ki bosta opravljala poostren nadzor, kaznujeta z globo; višine teh so med 100 in 600 evri za posameznike ter med 600 in 4000 evri za pravne osebe.