Popravite napake

Triki, ki bodo rešili vaše kosilo

zf
18. 2. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kuhinja je prostor, ki omogoča ustvarjanje. Pa vendar se določene jedi včasih posrečijo bolj, drugič manj, ne glede na to, da smo jih pripravljali na popolnoma enak način. Kaj storiti ob nekaterih zagatah?

Profimedia
Da bodo vaše mojstrovine vedno točno takšne, kot si želite.

Pri pripravi okusnih kreacij velikokrat nastanejo razlike zaradi uporabljenih sestavin, saj te nimajo zmeraj enakih lastnosti. Bolj ali manj uspešni smo tudi zaradi začimb, ki so od proizvajalca do proizvajalca lahko različno močne. Pa znate odpraviti te »napake«?

Preslano

Ljubitelji puhastih kolačkov si boste njihovo pripravo zelo olajšali, če boste testo za pekač odmerjali z žlico za sladoled.

Je tudi vaš golaž tako slan, da peče po grlu? Najlažje bo, če boste omako razredčili z vodo, lahko pa primešate tudi nekaj mleka. Če imate težave s preslano omako, bo zaleglo, če boste vanjo naribali krompir ali korenček, ki sta sama po sebi bolj sladka in bosta absorbirala sol.

Presladko

Ja, tudi to se zgodi. Pri jedeh, ki so sestavljene iz mesa ali rib, boste to najlažje popravili z dodatkom začimb, ki vsebujejo grenkobo, to so timijan, rožmarin in kurkuma. Mesnim jedem lahko dodate nekaj kapljic limoninega soka ali pa kar celo rezino ali dve limone. Zapomnite si, jedi v tem primeru nikoli ne smete soliti, saj boste tako sladek okus le še okrepili. Če se vam je sladkor vsul pri piškotih, kjer limona ne pride v poštev, naredite preliv iz grenkega kakava ali kremo iz limone.

Profimedia
Če želite brstični ohrovt shraniti tudi za prihodnje leto, ga nekaj minut blanširajte v vreli vodi, odcedite, počakajte, da se ohladi, in potem shranite v zamrzovalniku.

Bogat golaž

Namesto svinjskega ali govejega mletega mesa za cmoke in polpete uporabite puranje ali piščančje. Namesto z jajcem v tem primeru povežite meso s skuto. 

Golažu med kuhanjem nikar ne pozabite dodati decilitra rdečega vina, na koncu pa dodajte še čajno žličko ali dve balzamičnega kisa, ki bo jed naredil še bolj aromatično in ji podaril poseben, žlahten priokus.

Začimbe

Svetujemo, da kadar pripravljate krepke enolončnice, vedno uporabite cele in čim bolj sveže začimbe. Med obvezne dodatke tem jedem spadajo kumina, lovorov list, janež, muškatni orešček, timijan, majaron ... Če ne marate zagristi vanje, jih vstavite v čajni filter in uporabite na ta način, saj jih boste po kuhanju tako preprosto odstranili, okus enolončnice pa bo prav tako pristen in edinstven.