Zdravo sladkanje

Recept za slastne Prešernove kroglice

ud
8. 2. 2017, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Danes praznujemo dan spomina na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ker so ga otroci klicali Doktor Fig, vam ponujamo recept za slastne kroglice.

Youtube
So odlična hrana za preprečevanje raka, pa še posladkate se lahko z njimi.

V nekaterih kulturah je list figovca tisti, ki se redno pojavlja na krožnikih. Ravno ti listi pa imajo zaradi svojih hranil antidiabetične lastnosti.

Fige so zdrave ter imajo neverjetno dober in sladek okus. Navdajo nas s polno energije ter zelo hitro nasitijo telo in možgane, saj vsebujejo ogromno glukoze in fruktoze, ki sta hrana za možgane. Zaradi številnih rudnin, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor in železo, fige takoj pomirijo živčnost in napetost. Zelo ugodne so za srce in ožilje. Če vemo, da je v svežih figah 20 miligramov magnezija in v suhih kar 90 miligramov, lahko brez problema potrdimo, da so odlična hrana proti stresu. Ker imajo tudi ogromno kalcija, varujejo naše kosti pred osteoporozo. Poleg sladkorja imajo fige tudi ogromne količine vitaminov skupine B, ki pospešijo zgorevanje in porabo energije.

Fige so odličen vir kalija. Ta je namreč mineral, ki nam pomaga nižati »pritisk«. Jejte jih, če ne dobite dovolj hranil z zelenjavo in ostalim sadjem. 

Utrdijo tudi spomin

Največ je vitamina B1, ki utrdi spomin in poveča koncentracijo, nato vitamina B2, ki razporedi energijo po vsem telesu, B5 pa pomaga pri stresu. Poleg vitaminov imajo fige veliko prebavnih encimov. Ti uravnavajo delovanje prebavil in redno hojo na stranišče. Odlične so proti zaprtju in hemeroidom.

Profimedia
Nekateri fige uvrščajo med božje sadeže.

Recept za Prešernove kroglice

Ker vsebujejo ogromno prehranskih vlaknin, imajo pozitiven vpliv na uravnavanje kilogramov. Če se jih želite znebiti, jejte fige. 

Potrebujete zavitek fig, pest celih orehov, 20 dekagramov keksov Albert, en deciliter mleka, eno žlico sladkorja, 10 dekagramov jedilne čokolade, malo olja in kokosovo moko. Fige najprej nekaj časa mehčajte v topli vodi in jim nato odrežite vršičke. Potem v figo potisnite dve orehovi jedrci. Maso pripravite tako, da kekse zmeljete, dodate mleko in sladkor. To maso nato ovijte okoli fig, da nastanejo kroglice. Potopite jih v čokolado, ki ste jo pripravili z oljem nad parno kopeljo. Za konec kroglice povaljajte še v kokosovi moki in jih dajte za nekaj časa v hladilnik (dokler se ne strdijo). Vsako kroglico nato razrežite na štiri koščke.