Doping

Mila dopinška kazen za olimpijsko prvakinjo

A.K./STA
8. 2. 2017, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriška atletinja Dawn Harper-Nelson, olimpijska prvakinja v teku na 100 metrov z ovirami iz Pekinga leta 2008, je lahko zelo zadovoljna s kaznijo, ki jo je doletela po dopinškem prekršku.

Profimedia

Ker so v njenem urinu našli sledove diuretika hidroklortiazida, jo je Ameriška protidopinška agencija (Usada) kaznovala le s trimesečno prepovedjo nastopanja.

Harper-Nelsonova, ki je na 100 metrov z ovirami kolajno osvojila tudi na olimpijskih igrah v Londonu, in sicer srebrno, je bila pozitivna na testu 1. decembra 2016, ki ga je Usada v času, ko ni bilo tekmovanj, izvedla nenapovedano. Trimesečna prepoved pomeni, da bo lahko nastopila na ameriškem dvoranskem prvenstvu, ki se bo 3. marca začelo v Albuquerqueu, prav tako pa niso ogroženi njeni nastopi v poletni sezoni, katere višek bo avgustovsko svetovno prvenstvo v Londonu.

"Prevzela sem popolno odgovornost za napako, ki sem jo storila. Dobila sem učno lekcijo, upam, da se bodo iz nje kaj naučili tudi drugi. Preden zaužiješ določeno snov, se moraš prepričati, kaj vsebuje. Jaz se nisem, zdaj moram sprejeti posledice," je dejala 32-letna atletinja, za katere so bile usodna zdravila za visok krvni pritisk.

Usada ji je milo kazen določila, ker je krivdo priznala in ker je v postopku ves čas kazala pripravljenost za sodelovanje.