Migetajoča nadloga

VIDEO: Iz glave so ji izvlekli živega ščurka

R.T.
7. 2. 2017, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

42-letna Indijka se je pred nekaj dnevi ob polnoči zbudila iz globokega spanca, ko je v desni nosnici začutila nenavadno ščemenje in migetanje.

Youtube/Zajem zaslonske slike
Konec udobja za gomazečega "tujka".

42-letnica iz zvezne države Tamil Nadu na jugu Indije je z nelagodnim občutkom pretrpela skozi preostanek noči, zjutraj pa se je odpravila v bolnišnico. »Ne bi znala opisati občutka, vendar sem bila prepričana, da gre za nekakšno žuželko. Kadarkoli se je stvar premaknila, so me zapekle oči,« je dejala za New Indian Express.

Ob zori je obiskala najbližjo kliniko, vendar so jo od tam nemudoma napotili v drugo bolnišnico, kjer so zdravniki domnevali, da ji raste nosni polip. Nekoliko bližje odgovoru so bili v tretji bolnišnici, kjer so ji dejali, da je občutek posledica »tujka v nosni votlini, ki se kot kaže premika.« Z endoskopom so jo pregledali šele v četrti bolnišnici in ugotovili, da je krivec žužek z dvema tipalkama.

»Šlo je za odraslega ščurka,« je dejal M.N. Shankar, vodja oddelka za otorinolaringologijo, ter dodal, da je bil ščurek živ in da ni kazalo, da bi želel na prostost. Ščurek je počival tesno ob lobanji med očmi in zelo blizu možganov.

Najprej so ga poskušali odstraniti s sesalno napravo, vendar se je premočno oklepal tkiva. Zaradi njegovega položaja so ga morali najprej premakniti na varnejšo mesto. Od tam jim ga je po slabo uro trajajočem postopku uspelo še živega na plano izvleči z medicinskimi kleščami.

»Če ga ne bi odstranili, bi prej ali slej poginil, bolnica pa bi staknila okužbo, ki bi se razširila v možgane,« pravi Shankar.

To nikakor ni prvi primer ščurka, ki se je udomačil v človeškem telesu. Leta 1994 je o ščurku, ki se je splazil v uho mladenke, poročal The Washington Post. Shannelle Armstrong naj bi se zbudila z neznosnimi bolečinami v levem ušesu, zaradi česar so jo z reševalnim vozilom prepeljali na urgenco. Zdravniki naj bi ji odstranili dobra dva centimetra velikega žužka.