Kristali

Prihodnost beljakovinskih napitkov so ščurki

R.T.
27. 7. 2016, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mednarodna skupina znanstvenikov je odkrila plat ščurkov, ki bi znala pripomoči k njihovi ne ravno bleščeči javni podobi.

Čudodelci med ščurki (Diploptera punctata)

Ščurki kot vir hrane? Kot se namreč izkaže, so kristali, ki so jih odkrili v želodcih posebne vrste ščurka (Diploptera punctata), vir izredno hranljivih beljakovin.

Njihovo mleko premore trikrat več energije kot pa kravje.

Ta vrsta ščurka, ki biva v Aziji in na Pacifiških otokih, je edina med ščurki, ki je živorodna. Kar pomeni, da se predstavniki te vrste rojevajo živi, podobno kot sesalci. In podobno kot sesalci tudi njihov naraščaj ob rojstvu uživa »mleko«, bogato z beljakovinami.

Indijski, japonski, kanadski, ameriški in francoski znanstveniki ocenjujejo, da le eden prej omenjeni beljakovinski kristal premore trikrat več energije, kot pa je je v enaki količini kravjega mleka. To pa še ni vse: kristalinična zasnova pomeni, da kristal sprošča beljakovine z enako hitrostjo, s katero se te porabljajo.

Ljubitelji gibanja bi bili navdušeni

Ti kristali pa ne premorejo zgolj beljakovin, temveč tudi maščobe in veliko sladkorja.

Za »ščurkovo mleko« bi se mesto na trgu gotovo našlo, ocenjujejo znanstveniki. Premagati bi moralo le eno oviro: številni bi namreč imeli zadržke zaužiti nekaj, kar je prišlo iz notranjščine ščurka.