Znamenitost

FOTO: Skrivnost štirih predsednikov vsem na očeh, a dostopna nikomur

J.P.
7. 2. 2017, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ena najbolj poznanih ameriških znamenitosti v sebi skriva prostor, v katerega lahko vstopijo le redki.

Profimedia
Gora je najbolj obiskana znamenitost Južne Dakote.

Znameniti Narodni spomenik Rushmore tvorijo v skalo vklesana obličja štirih ameriških predsednikov: Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodora Roosevelta in Abrahama Lincolna.

Umetelna podoba gore je delo kiparja Gutzona Borgluma (nastajala je med letoma 1927 in 1941), da pa spomenik skriva več, kot je razvidno na prvi pogled, vedo le redki. Rushmore namreč premore skrivno sobo, za katero ve le malokdo. Skrivajoč se za Lincolnovim čelom je bila zasnovana kot shramba celotne zgodovine Združenih držav Amerike.

Sef iz titana

Borglum je načrtoval še četrto obličje, a se je načrt izkazal za prevelik zalogaj. Zato mu je ameriška vlada dovolila, da začne delati na sobani, v kateri bi shranili najpomembnejše dokumente ZDA. Borgluma je prehitela smrt, njegovo delo pa je bilo dokončano v 90. letih prejšnjega stoletja. Tam danes hranijo Deklaracijo neodvisnosti ZDA, Ustavo ZDA in listino pravic, prvih deset amandmajev Ustave ZDA. Dokumentacija je zapečatena v sefu iz titana.

Turistom vstop v sobano arhivov ni dovoljen, niti je ni mogoče doseči peš. Varnostni ukrepi verjetno tudi niso za odmet.