Na dnu oceana

VIDEO: Razkrita skrivnost izgubljenega kontinenta

M.K.
2. 2. 2017, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki so ugotovili, da pod Mavricijem ležijo ostanki prastare celine. Pradavni kontinent Mavricija se nahaja na dnu Indijskega oceana, nekdaj pa je povezoval Indijo in Madagaskar.

Profimedia
Vulkanski izbruhi so cirkonij prinesli na površje in obale otoka iz plasti pradavnih kamnin, ki ležijo globoko na dnu oceana.

Znanstveniki so prepričani, da so na dnu Indijskega oceana, med Indijo in Madagaskarjem odkrili ostanke izgubljene celine, piše Metro.

Mavricija je bil majhna celina, velika komaj za četrtino Madagaskarja. Pred 85 milijoni let je potonila na dno oceana v razpokah med umeščanjem dveh površin sredi katerih se je znašla.

Prve sledi obstoja Mavricije so našli leta 2013, ko so znanstveniki spoznali, da imajo nekateri deli oceana močnejše gravitacijske sile kot drugi. Zato so začeli raziskovati, ali so vzrok tega morda deli potopljenega kopnega na dnu oceana. Tako se je rodila ideja o izgubljeni celini Mavriciji. 

Lewis Ashwal z univerze Witwatersrand v Južnoafriški republiki je skupaj s svojimi kolegi postavil domnevo, da vulkanski otok Mavricij verjetno stoji na pradavnem potopljenem kontinentu. Čeprav je Mavricij star zgolj 8 milijonov let, so nekateri cirkonijevi kristali, ki so jih našli na obalah tega otoka, stari skoraj dve milijardi let. Vulkanski izbruhi so cirkonij verjetno prinesli na površje iz plasti pradavnih kamnin, ki ležijo globoko na dnu oceana.

You Tube / zajem zaslonske slike
Pradavni kontinent Mavricija se nahaja na dnu Indijskega oceana.

"To je podobno kot s plastelinom, ko se celine raztezajo, se tanjšajo in naposled pretrgajo," je za revijo New Scientist pojasnil Martin Van Krankendonk z univerze v Novem Južnem Walesu. "In kosi tako stanjšane vrhnje plasti so se potopili na dno oceana."

Mavricija pa ni edina pradavna celina, saj so znanstveniki odkrili več podobnih dokazov tudi ob Islandiji in pri Avstraliji.