»Človek drevo«

FOTO in VIDEO: 10-letnici z redko boleznijo na obrazu raste »lubje«

S.R.
1. 2. 2017, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

10-letno deklico iz Bangladeša zdravijo zaradi izjemno redke bolezni epidermodysplasia verruciformis, znane tudi kot »človek drevo« (TMS).

Youtube
Ta dedna bolezen je posledica napake v imunskem sistemu.

V univerzitetno bolnišnico v Daki v Bangladešu so v nedeljo sprejeli 10-letno Sahano Khatun, ki je imela na obrazu nenavadne izrastke. »Na bradi, nosu in uhlju ji rastejo lubju podobne bradavice,« je za CNN dejala plastična kirurginja Dr. Samanta Lal Sen.

Sahana je pri šestih letih izgubila mamo in zdaj živi z očetom, ki je zaposlen kot fizični delavec. Zaradi slabega finančnega položaja vse zdravstvene in osebne stroške krije bolnišnica, operirali pa naj bi jo naslednji teden.

Pri Sahani se je ta bolezen prvič izrazila pred osmimi leti. Takrat je njen oče na njenem obrazu opazil nenavadne izpuščaje. Lubju podobne bradavice so ji na obrazu začele rasti šele pred slabim letom. Zdravniki pravijo, da njeni simptomi kažejo na zelo redko in dedno bolezen TMS. Po svetu so do zdaj zabeležili zgolj peščico primerov obolelih za to boleznijo, ki večinoma povzroči razvoj malignih kožnih tumorjev. TMS je posledica napake v imunskem sistemu, zaradi katere je bolnik bolj dovzeten za okužbo z virusom HPV (humani papilomski virus).

Lal Senova pravi, da Sahanino stanje ni tako resno, saj da trpi za blažjo obliko bolezni in da bo potreben zgolj en operativni poseg.

Človek drevo

Profimedia
Abul Bajandar ni mogel samostojno jesti in piti.

V tej bolnišnici zdravijo tudi bolj poznanega Abula Bajandarja. Po številnih operacijah je zdravnikom uspelo odstraniti »vejevje«, ki mu je raslo iz prstov, dlani in stopal. 27-letnika, ki je z izrastki na telesu preživel več let, so prvič operirali februarja lani, od takrat pa so na njem opravili že 19 kirurških posegov, vendar mu vseh tvorb še vedno niso odstranili.

Bajandar pred operacijo ni mogel samostojno jesti, piti, si umivati zob ali se umivati, sam se je lahko zgolj popraskal po zatilju. Lal Senova pravi, da je zdaj v »zelo dobrem stanju« ter da lahko »samostojno uživa hrano in piše, zadnji posegi pa bodo bolj lepotne narave.«

Človek drevo je za CNN lani dejal: »Želim si samo živeti kot normalen človek. Želim si zgolj objeti in držati svojo hčerko.«

Profimedia
Lahko se je le popraskal po vratu.