Virtualni svet

Kaj o posamezniku razkrijejo njegove objave na družbenih omrežjih?

S.R.
22. 11. 2016, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strokovnjaki s področja duševnega zdravja razvijajo nove metode, s katerimi bi lahko iz naših objav na družbenih omrežjih razbrali skrita sporočila in posledično ocenili duševno in čustveno stanje posameznega uporabnika.

Profimedia
Objave na družbenih omrežjih o nas razkrijejo precej več, kot se sami morda zavedamo.

Osebe, ki na omrežjih pogosteje objavljajo "sebke", so na splošno bolj nagnjeni k narcisoidnemu in psihopatskemu vedenju.

Na podlagi ene take raziskave, ki je vključevala 555 uporabnikov Facebooka, ekstrovertirane osebe na svojem profilu pogosteje objavljajo, kaj se dogaja v njihovem vsakdanjem življenju in kakšne so njihove družabne dejavnosti, medtem ko ljudje z nižjo samopodobo pogosteje delijo objave o svojem partnerju. Raziskava kaže tudi, da nevrotične osebe na Facebooku iščejo potrditev ali pozornost, narcisoidne osebe pa se s svojimi objavami največkrat bahajo o svojih dosežkih, načinu prehranjevanja in telesnih aktivnostih. Iz rezultatov druge podobne študije je razvidno, da so za osebe, ki na omrežjih pogosto objavljajo "sebke", na splošno bolj značilna narcisoidna in psihopatska nagnjenja.

Raziskovalci proučujejo tudi, kako bi lahko objave na družbenih omrežjih uporabili kot opozorilni znak, da bi na primer lahko odkrili posameznika s samomorilskimi nagnjenji. Njihov cilj je razvoj algoritma oz. programske opreme, ki bi bila sposobna sama nadzirati dogajanje na posameznih omrežjih, kar bi v prihodnosti omogočilo hitro obveščanje ustreznih ljudi, ki so v položaju, da temu posamezniku pomagajo.

Znak za duševne težave je lahko tudi pomanjkanje dejavnosti na družbenih omrežjih. V eni raziskavi so tako prek aplikacije proučevali socialno povezanost mladih, da bi prepoznali osebe, ki imajo vse manj stika s svojimi prijatelji in se z družbenih omrežij umikajo, kar bi lahko bil znak za depresijo. Ko boste torej naslednjič uporabljali katerega od družbenih omrežij, se zavedajte, da lahko stvari, ki jih spremljate ali objavljate, o vas in vaših navadah razkrijejo precej več, kot se morda zdi.