Altruizem

Nesebični ljudje imajo več spolnih partnerjev

S.R.
21. 11. 2016, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsakdo je že kdaj slišal pregovora, da »dobri fantje vedno končajo zadnji« in »lepa dekleta ljubijo barabe«, ki predpostavljata, da boste s prijaznostjo v svetu spolnosti prikrajšani.

Profimedia
Nas privlačijo osebe, ki delajo dobra dela?

Obstajajo nekateri dokazi, da bi osebnostne lastnosti, značilne za profil »kretena«, kot so nizka stopnja »prijetnosti«, visoka stopnja ekstravertnosti, odprtost do izkušenj ter narcisizem, manipulativnost in psihopatija, lahko bile povezane s povečanim spolnim vedenjem, zlasti kar zadeva kratkoročno parjenje. Vendar ali to pomeni, da ljudje v svojem spolnem partnerju resnično iščejo te lastnosti? Ali dobri fantje dejansko končajo zadnji?

Eno od področij raziskav, ki tej tezi nasprotuje, je področje altruizma. Altruizem ali nesebičnost vključuje ravnanje oz. nazor, pri katerem človek upošteva koristi drugega posameznika. Nedavne raziskave kažejo, da ima nesebičnost pomembno vlogo pri izbiri spolnega partnerja, zlasti v primeru dolgoročne partnerske zveze. Na podlagi nekaterih študij moški celo dejavno tekmujejo (tekmovalni altruizem) z dobrodelnimi donacijami ženski populaciji, pri čemer se te donacije povečujejo, če je cilj njihove »nesebičnosti« fizično privlačna ženska.

Pa imajo »nesebičneži« dejansko tudi več uspeha?

Ena študija temu pritrjuje. V njej so študentje in študentke dodiplomskega študija izpolnili vprašalnik, ki vključuje vprašanja, kot na primer »Ali ste krvodajalec?«, anketo glede njihovega spolnega življenja ter vprašalnik o njihovih osebnostnih lastnostih. Splošna ugotovitev sicer precej bolj zapletene raziskave je ta, da so tisti, ki so bili bolje ocenjeni na področju altruizma, poročali tudi o večjem številu spolnih partnerjev. Vse kaže, da se moški na področju velikodušnosti nagibajo k tekmovalnosti in da je nesebičnost zaželena osebnostna lastnost v spolnem partnerju.