Komu verjeti?

Zaradi izključene klime je poraba malenkost nižja

Marjan Kodelja
20. 11. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strokovnjaki opozarjajo, naj klimatska naprava deluje vse dni v letu, tudi pozimi, ker suši zrak, kajti v primeru izklopa in dolge neaktivnosti lahko pri vklopu pride do okvare.

Profimedia
Če je klima predolgo izključena, se porazgubita hladilni plin in mazivo. Po vklopu se zato kompresor zažene na suho, kar lahko privede do okvare.

Tega ne moremo popolnoma zanikati, čeprav bi lahko bila narejena tudi za daljše izklope. Po drugi strani nam mora biti jasno, da vsak delujoč sistem v vozilu vpliva na porabo goriva. Ni pa čisto jasno, koliko vpliva, zato večinoma operirajo z oceno, da prižgana klima zmanjša doseg s polnim rezervoarjem za pet do 10 odstotkov.

Uporaba klimatske naprave pozimi izriva vodo iz zraka, zato je primerna za odrositev ali odmrzovanje stekel.

Nekaj tančice glede porabe poleti pa so odkrili v nemškem združenju ADAC. Pred leti so namreč izvedli test učinkovitosti, ki je pokazal, da pri nekaterih vozilih v fazi hlajenja od sonca razbeljenega vozila klimatske naprave porabijo res veliko goriva. Za znižanje temperature notranjosti z 31 na 22 stopinj so testirana vozila porabila med 2,47 in 4,15 litra goriva na 100 kilometrov. Ko je vozilo enkrat shlajeno, pa vzdrževanje temperature zahteva dodatnih 0,76 do 2,11 litra, merjeno pri vožnji po mestu, na avtocesti pa le med 0,09 in 0,66 litra. Kot je razvidno z nemškega testa, je poraba odvisna predvsem od tipa vozila oziroma vanj vgrajene klimatske naprave. Udobje torej nekaj malega stane.