Ustvarjalnost

Pripravimo jesenski pogrinjek sami

Rada Kos
20. 11. 2016, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Naberimo liste v prelivajočih se barvah jeseni. Naj nam bodo navdih, da tople odtenke narave prenesemo tudi v naš dom – v obliki pogrinjka.

Tadej Maligoj
Jesenska dekoracija na vaši mizi bo delovala barvito in živahno ter gostom še povečala tek.

Zakaj si ne bi pripravili lastnih pogrinjkov, ki bodo očarali goste ob povabilu na večerjo? Pri pripravi lahko sodeluje celotna družina, nabiranje listja, zbiranje materialov in barvanje bo več kot zabavno.

Potrebujemo:

Tadej Maligoj
Liste pobarvajte s poljubnimi barvami. Nič ne bo narobe, če boste barve mešali.

- jesenske liste

- debelejši ovojni (pak) papir

- časopis

- akrilne barve za papir

- trše ploščate čopiče

- kozarec z vodo

Tehnika tiskanja listov je preprosta, zato se izdelave takšnih izdelkov lahko lotijo tudi manj spretni. K delu povabimo otroke, ki bodo neizmerno uživali v nanašanju barve in tiskanju. Pomembno je, da dobro zaščitimo delovno površino in otroke oblečemo v primerna delovna oblačila. Akrilne barve, ki jih bomo uporabili, se z oblačil namreč težko odstranijo.

V delo vključite tudi najmlajše člane, ki bodo v barvanju zagotovo uživali.

Pri nabiranju listov moramo paziti, da naberemo takšne, ki imajo izrazite listne žile. Zaradi njih bodo imeli odtisnjeni listi lepo strukturo.

No, pa začnimo

Pred začetkom dela s časopisnim papirjem zaščitimo delovno površino. Iz debelejšega ovojnega papirja izrežemo za vsak pogrinjek pravokotnik velikosti 35 x 40 cm in ga položimo na časopis. Pripravimo si barve v odtenkih jesenskega listja. Nanašamo jih s čopičem na spodnjo stran lista, kjer so listne žile. Če čopič pomakamo v dve ali več različnih barv, nastane na listu cela paleta med seboj prelivajočih se tonov.

Tadej Maligoj
Liste na podlogo močno pritisnite z rokami ali pa uporabite utež.

Mešajmo jesenske barve

Pobarvani list obrnemo in položimo na tisto mesto, kjer želimo imeti odtis. Prekrijemo ga s časopisnim listom in močno pogladimo z roko. Odtis barve se prenese na podlago. Odstranimo papir in zatem previdno še list. En nanos barve zadostuje za en odtis. Če želimo imeti več odtisov z istim listom, moramo list vsakič znova pobarvati.

Ko smo izdelek končali, počakamo, da se barve posušijo.

Blago

Liste lahko odtiskujemo tudi na pogrinjke iz blaga z barvami za tekstil. Delo je enako, le da moramo posušene odtise na koncu utrditi z vročim likalnikom. Likamo po hrbtni strani.

Barve

Čudovite vzorce bomo dobili, če bomo barve med seboj čim bolj mešali. Z odtisi boste v svojo kuhinjo zagotovo vnesli barvito jesen, ki se sicer že počasi poslavlja.