Proti tabujem

Največji muzej falusov na svetu

S.R.
16. 11. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Velikost ni pomembna, pravijo v islandskem falološkem muzeju, kjer domuje največja zbirka falusov na svetu in kjer si je mogoče ogledati zavidljivo število primerkov penisov več sto različnih živali.

Profimedia
Muzej je jasno namenjen izobraževanju in ne erotiki.

Profimedia
Impozanten falus kita glavača.

Ob vhodu v muzej za orjaškim pleksisteklom kraljuje v formaldehidu shranjen 1,7 metra visok in 75 kilogramov težak spolni ud kita glavača. V ogromnih osvetljenih sobanah muzeja pa so razstavljeni penisi številnih sesalcev, od kitov, do medvedov, tjulnjev, mačk in celo miši. Ogledati si je mogoče 286 bioloških primerkov številnih oblik in velikosti.

»Začel se je kot šala«

»V muzeju se lahko marsikaj naučite in obenem zabavate,« pravi 52-letni vodja muzeja Hjortur Sigurdsson. Njegov oče Sigurdur Hjartarson, zgodovinar, ki je bil kar 37 let zaposlen kot učitelj, je vrata muzeja odprl leta 1997 in na ogled postavil skromnih 62 primerkov, pozneje pa naj bi dejal, da se je vse skupaj začelo kot šala.

»Oče se je zgolj zabaval z zbiranjem nečesa, česar ni zbiral še nihče pred njim. Vedno mi je pravil, da mora tudi to delo nekdo opraviti,« pravi Hjortur.

Prvi človeški primerek

Sigurdur je z zbiranjem pričel že v osemdesetih leti prejšnjega stoletja, ko je pridobil devet primerkov spolnega uda različnih kopenskih sesalcev. Do prvega človeškega primerka, pravi Hjortur, je moral čakati leta in leta, dokler ga ni daroval 96-letni Islandec, ki ga je skrbelo, da bi se njegova moškost v jeseni življenja preveč »skrčila«.

Z leti se je muzejska zbirka nenehno povečevala, hkrati pa se je povečevalo tudi število obiskovalcev, katerih število na letni ravni že krepko presega 10.000. 

Profimedia
Pestra zbirka moškosti.