Na današnji dan

Falirani študent Bill Gates

Marjan Kodelja
28. 10. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Leta 1955 je na svet prijokal otročiček, ki je odrasel v Billa Gatesa, ustanovitelja Microsofta ter enega od ikon računalniške revolucije.

Reuters
Raje se je posvetil poslovni karieri in glede na to, da velja za najbogatejšega Zemljana, odločitev ni bila napačna.

Njegovo polno ime je William Henry Bill Gates III. Nekoliko aristokratsko, mar ne, pa čeprav naj ne bi bil povezan s pripadniki modre krvi, ampak ga večina pozna le kot Billa Gatesa. Tako kot še nekateri poslovneži, ki so računalniško revolucijo izrabili za bogatenje, je obiskoval najprej državno univerzo v zvezni državi Washington, nato pa še Harvard, vendar študija formalno ni dokončal. Raje se je posvetil poslovni karieri in glede na to, da velja za najbogatejšega Zemljana, odločitev ni bila napačna.

Gates je z ženo Melindo ustanovil dobrodelno fundacijo Bill & Melinda Gates Foundation, ki pomaga ljudem v tretjem svetu pri šolanju in zdravstvu.

Gates je hitro dojel, da osebni računalniki ne bodo le zabava tehničnih zanesenjakov, zato je najprej skupaj s sodelavci za enega prvih računalnikov Altair 8800 razvil program za programiranje v jeziku basic, leta 1975 pa s Paulom Allenom ustanovil podjetje Microsoft. Ključni trenutek za podjetje se je pripetil leta 1981, ko je veliki modri oziroma IBM nameraval ljudem ponuditi prvi osebni računalnik (PC). Brihtne glave v vodstvu podjetja so menile, da programska oprema ni pomembna, pomemben je le strojni del računalnika. Potrebovali pa so operacijski sistem, in ker jim ga drugi po zahtevanih pogojih niso hoteli odstopiti, so se obrnili na Gatesa. Ker ta sistema ni imel, ga je odkupil od Tima Patersona, ga malce predelal in najpomembneje – prodal pod imenom MS-DOS. A je Microsoft obdržal pravico, da sistem prodaja tudi drugim, kar se je izkazalo za ključni razlog meteorskega vzpona podjetja.