Zanimivosti

Gates že 22 let najbogatejši Američan, a z manj milijardami kot lani

sta/mv
29. 9. 2015, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ustanovitelj računalniškega velikana Microsoft Bill Gates ostaja najbogatejši Američan. V najbogatejši deseterici so sicer kar trije ustanovitelji spletnih podjetij, kaže danes objavljen seznam 400 najbogatejših Američanov, ki ga pripravlja revija Forbes.

Arhiv Svet24

Gates ostaja najbogatejši Američan že 22. leto zapored. Njegovo premoženje je letos vredno 76 milijard ameriških dolarjev, kar je pet milijard dolarjev manj kot lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Warren Buffett, vodja investicijskega konglomerata Berkshire Hathaway, je z 62 milijardami na drugem mestu, medtem ko je bivši glavni izvršni direktor snovalca programske opreme Oracle Larry Ellison tretji s 47,5 milijarde dolarjev.

Med desetimi najbogatejšimi so tokrat tudi trije ustanovitelji spletnih podjetij. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos se je na primer iz 15. letos prebil na četrto mesto, težak pa je 47 milijard dolarjev. Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg se je s 40,3 milijarde povzpel z 11. na sedmo mesto, prvi mož Googla Larry Page pa s 33,3 milijarde s 13. na deseto mesto.

Kot ugotavljajo pri Forbesu, je premoženje 400 najbogatejših v povprečju vredno 5,8 milijarde dolarjev, kar je največ doslej. Če bi njihovo bogastvo sešteli, bi prišli do vrtoglavih 2340 milijard dolarjev. Še lani je bila ta vsota 2290 milijard.

Posebej so izpostavili republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki zase pravi, da ima pod palcem vsaj deset milijard dolarjev. Pri Forbesu so se s Trumpom posebej ukvarjali in ga res temeljito preučili, na koncu pa so mu pripisali nekje 4,5 milijarde dolarjev in ga uvrstili na 121. mesto, piše AFP.