Dan spomina na mrtve

Zveste mačehe, nesmrtne krizanteme

zf
31. 10. 2016, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

S cvetjem, ki ga izberemo in položimo dragim v spomin v času dneva spomina na mrtve, izrazimo svoja čustva. Vse cvetje ni primerno, saj zaradi hladnih temperatur hitro pomrzne in oveni.

Profimedia
Kadar načrtujete gredice z mačehami, bodite pozorni na njihove barve, saj lahko hitro dobimo celo paleto barv.

Med cvetlice, po katerih najpogosteje posežemo jeseni, lahko zagotovo uvrstimo barvite mačehe, krizanteme in jesenske astre, prav tako se te dobro in z malo truda prebijejo čez zimo, spomladi pa nas ponovno očarajo s cvetovi.

Ali ste vedeli?

Ker krizanteme dobro prenašajo mraz in neprijazno vreme, jih lahko uporabimo tudi kot balkonsko cvetje in celo kot obešanke v kombinaciji z jesensko reso. 

Mačehe veljajo za rože, ki spominjajo na vijolice in s svojimi barvami velikokrat presenetijo ter delujejo precej eksotično. Cvetijo skoraj vse leto, prav tako pa so že dolga leta znanke slovenskih gredic in grobov. Pogosto jih sadimo jeseni, saj so takrat na vrhuncu svoje cvetne moči.

Mačehe – preproste in nezahtevne

Mačehe veljajo za rože, ki simbolizirajo zvestobo. Niso zahtevne, vendar pa jim moramo kljub vsemu zagotoviti ustrezne razmere za rast. Veljajo za rastline, ki imajo rade vlažna tla, vendar to ne pomeni premočene zemlje. Posadite jih zato v polsenco ali na sonce, vendar bodite previdni, saj jim premočno sonce lahko škoduje. Najprimernejši čas za setev je pozno spomladi in jeseni, in sicer v dobro odcedno bogato prst.

Dreamstime
Krizantema kot zadnja cvetoča roža s cvetovi vztraja tudi do prve snežne odeje.

Krizanteme simbolizirajo nesmrtnost

Krizanteme zagotovo veljajo za znanilke dneva spomina na mrtve, med drugim pa simbolizirajo nesmrtnost duše, večno življenje in žalovanje. Načeloma veljajo za enoletnice, lahko pa jih vzgajamo tudi kot zelnate trajnice s cvetovi najrazličnejših oblik in s široko barvno paleto. Cvetovi so lahko podobni kroglicam, gumbom, marjeticam in še bi lahko naštevali. Rade imajo sončno rastišče in dokaj rodovitna ter dobro odcedna tla. Spomladi pa jih lahko preprosto množimo s pritličnimi, neolesenelimi potaknjenci. Na gredah so videti lepo v kombinaciji z drugimi jesenskimi trajnicami, posebno z okrasnimi travami in drugimi jesenskimi cvetlicami.