Smola

Majhni triki za lažje življenje

uk
11. 10. 2016, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vsi v življenju smo se kdaj srečali s smolo na tkanini in se nato spraševali, kako oblačila očistiti. Predstavljamo vam nekaj trikov, da boste v teh jesenskih dneh svojim otrokom ali sebi z oblačil lažje odstranili madeže smole.

Profimedia

• Oblačilo zložite tako, da bo madež na vrhu. Nato oblačilo poravnajte in shranite v vrečko za zamrzovanje. Položite vrečko v zamrzovalnik. Ne boste verjeli, kako hitro boste madež odstranili. Ne uporabljajte ostrih predmetov, saj lahko tkanino poškodujete.
• Če oblačila ne želite zamrznite, na madež položiti ledeno kocko in počakajte, da madež poledeni. Potem smolo samo postrgajte s tkanine. 
• Poskusite lahko tudi z mešanico čistilnega alkohola in acetona. V tem primeru morate oblačilo položiti na drugo tkanino (priporočamo brisačo) in madež premazati z mešanico. Nato dobro popivnajte s robčkom ali papirnato brisačo. Oblačilo operite. 

Profimedia
Aceton odlično pomaga pri odstranjevanju madežev smole.

• Američani priporočajo olje čajevca. Menijo, da je tako najlažje odstraniti smolo z oblačila. Kanite par kapljic olja na madež in ga razmažite. Počakajte pol ure. Pred pranjem na madež dajte še malo detergenta. Namesto olja čajevca lahko uporabite navadno sončnično olje. 

Profimedia
Namesto olja čajevca si pri odstranjevanju madežev smole pomagajte s sončničnim oljem.

Upamo, da vam bodo ti majhni triki prišli v teh jesenskih dneh prav. Poleg tega vam želimo čim manj smole v življenju ter da vam ta ne prepreči uživanja v naravi in pogleda na čudovite jesenske barve listja.