Modni trend

Preproste vitaminske bombe

zf
10. 10. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V zadnjem času so znova nepogrešljivi sveži sadni in zelenjavni sokovi, ki vsebujejo veliko telesu potrebnih vitaminov in mineralov. Lahko si jih kupimo, še bolje pa jih je pripraviti kar doma.

arhiv
Vse, kar potrebujemo za pripravo smutijev, so poljubne sestavine in mešalnik.

Priprava sokov je v zadnjem času eden izmed lažje cenovno dostopnih načinov, da svoje telo na hitro oskrbimo z vsemi vitamini, rudninskimi snovmi in encimi, ki jih potrebujemo za zdravo življenje. Učinkoviti so predvsem zato, ker se hitro prebavijo, obenem pa najhitreje oskrbijo celice in tkiva. Sadni sokovi tako veljajo za čistilce organizma, medtem ko zelenjavni telo zdravijo.

Arhiv svet24
Sadne sokove morate spiti takoj, saj po eni uri izgubijo vse pomembne vitamine in minerale.

Enostavno in hitro

Za pripravo sokov ne boste potrebovali veliko. Lahko uporabite električni mešalnik, še bolje pa je, če imate centrifugalni sokovnik. Najvišjo koncentracijo hranilnih snovi boste iz sadja in zelenjave zvabili, ko bosta na vrhuncu zrelosti. Pomembno pa je tudi, da pripravljen sok nemudoma spijete, izjemoma ga lahko hranite v hladilniku največ eno uro. V nasprotnem primeru bo namreč izgubil vitamine, minerale in encime.

Zeleni prečiščevalni sok za zajtrk

Mešanica vas bo prebudila in očistila. Drugačen okus pa vas bo prepričal, da ga ponudite tudi ostalim.

Sestavine: 2 jabolki, 1 kumara, 200 g sveže špinače, 200 g ohrovta, žlica medu.

Priprava: sadje in zelenjavo operemo. Kumaro olupimo, jabolko narežemo, operemo liste špinače in ohrovt. Vse skupaj narežemo na manjše kose, stresemo v sokovnik in iztisnemo sok. Po želji dodamo med. 

Profimedia
Zapeljiva in okusna kombinacija je vir številnih vitaminov in mineralov.

Zelenjavno-sadna bomba

Zavarujte se pred virusi in obogatite z vitamini. Prečistite sečila.

Sestavine: 2 papriki, 1 paradižnik, 1 korenček, košček zelene in košček kolerabe, 1 mango, 1 breskev, 1 nektarina, borovnice, malo peteršilja, citronska meta, kefir ali navadni jogurt.

Priprava: tako zelenjavo kot sadje očistimo, olupimo in razkoščičimo. Sadje, zelenjavo ter peteršilj in meto sesekljamo, prilijemo jogurt ali kefir, nalijemo v kozarce in okrasimo z lističi mete in peteršilja.

Korenčkov sok z ingverjem

Dobro je vedeti:

1. Smutiji vsebujejo vitamine, minerale, antioksidante, naravne sladkorje, beljakovine in druga hranila, ki bi jih v tako kratkem času sicer težko zaužili hkrati.

2. So lahko prebavljivi in zato prispevajo k hitremu povečanju energije.

3. S smutiji zaužijemo tudi vlaknine, ki podaljšajo občutek sitosti in hkrati tudi izboljšajo prebavo in izločanje.

4. Hitra in raznolika priprava.

Boleče grlo, stran!

Sestavine: 1 kg korenja, za palec velik košček ingverja, 60 ml limetinega soka, med (po želji).

Priprava: korenje očistimo in operemo, ingver olupimo. S sokovnikom stisnemo sok iz korenja in ingverja ter po želji primešamo med. Prelijemo v kozarce in okrasimo z listi mete.

Hruškova fantazija

Za dober prebavni sistem.

Sestavine: 3 zrele hruške, žlica medu, 2 žlici limoninega soka, ščepec cimeta, strok vanilje, 2,5 dcl mleka (kefir ali jogurt).

Priprava: hruške olupimo in jim odstranimo pecelj ter pečke. Narežemo jih na manjše kose, stresemo v mešalnik, dodamo med, limonin sok in cimet ter zmeljemo v pire. Nato po dolgem razpolovimo strok vanilje, izpraskamo semena in jih dodamo v pire. Prilijemo mleko in ponovno zmeljemo. Napitek nato natočimo v kozarec in ponudimo.

Profimedia
Pri pripravi je na voljo nešteto kombinacij sadja in zelenjave.

Jagodno-bananin zmešanček

Prava mera vitaminov, kalcija, kalija in vlaknin.

Sestavine: 1 banana, 100 g jagod, 2 dcl mleka (kefirja ali jogurta), lanena semena, žlička medu, ščepec cimeta.

Priprava: banano olupimo, jagode očistimo. V mešalnik stresemo sadje in lanena semena, dodamo žličko medu in cimet ter prelijemo z mlekom. Zmešamo in postrežemo. Pa dobro jutro!

Profimedia
Sokovi so primerni vsak trenutek v dnevu. Strokovnjaki menijo, da sadni čistijo, zelenjavni pa zdravijo.

Pesin sok za boljšo kri

Za zdravo kri, ožilje in srce

Sestavine: 2 rdeči pesi, 5 redkvic, 1 sveža kumara, vejica koprca.

Priprava: rdečo peso in kumaro olupimo, redkvice operemo. Vse skupaj narežemo na manjše kose ter stresemo v sokovnik in iztisnemo sok. Pripravljen napitek nalijemo v kozarec, po želji ga lahko zmešamo s kefirjem. Okrasimo s koprcem.

Kaki za zimski čas

Odličen za dvig imunskega sistema.

Sestavine: 5 zrelih kakijev, 200 ml jogurta, 200 ml pomarančnega soka, ščepec cimeta, ingver po okusu, žlička medu.

Priprava: kakije operemo, jim odstranimo peclje in jih razpolovimo. Koščice odstranimo. Narežemo na kose in vse skupaj zmeljemo.