Zanimivosti

Logatec v znamenju varnosti v prometu

K. Š.
3. 10. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na prireditvi v Centru varne vožnje Logatec ob koncu akcije (PO)misli na otroke: vozi varno smo še enkrat opozorili na to, kako pazljivi moramo biti na cesti.

Mare Vavpotič/M24
Kaja Pleteršek (spodaj levo) z OŠ Rače je za svojo risbico prejela največ glasov in svojemu razredu priborila številne nagrade.

Ves september je bil v naših medijih obarvan z veliko mero varnosti na cesti. V našem največjem projektu (PO)misli na otroke, vozi varno smo združili sodelovanje portala SVET24.si, radiev Aktual in Veseljak, tiskanih časopisov Svet24 in Ekipe SN ter vseh naših revij Medie24 in tako poskrbeli, da bo varnost na cestah večja. Ker je projekt presegel vsa pričakovanja, smo ga na koncu končali v velikem slogu – z velikim dogodkom v Centru varne vožnje Logatec.

Poligon s skiroji in tekmovanje v spretnostni vožnji
Kuža Pazi Zavarovalnice Triglav je otroke pospremil po poligonu s skiroji, starši pa so se medtem lahko na poligonu preizkusili v spretnostni vožnji in tekmovali s Klemnom Bunderlo. Prva spretnostna vožnja je bila namenjena umiku nenavadni oviri, druga prekrmiljenju vozila in tretja prekrmiljenju vozila z majhnimi koleščki. Medtem so otroci uživali v čudoviti cirkuški predstavi spretnega klovna, se podali na ogled delavnic s policisti in si ogledali gasilsko posredovanje: gasilci PGD Dolnji Logatec so prikazali razrez vozila in reševanje ponesrečenca.

Veste, kaj je to Zaletavček?
Številne izobraževalne vsebine, ki so bile na voljo obiskovalcem v Centru varne vožnje Logatec, so nas naučile, da moramo biti v prometu pazljivi VSE LETO in ne samo na začetku šolskega leta. Tako smo se z Zaletavčkom naučili, kaj pomeni, če si udeležen v prometni nesreči, in kako hitro se to lahko zgodi, če nisi pazljiv. Zaletavček, ki so ga lahko preizkusili obiskovalci, je posebna naprava za prikaz sil, ki delujejo na voznike in potnike pri trkih z manjšo hitrostjo. S tem preizkusom se pokaže učinkovitost uporabe varnostnega pasu. Udeleženec lahko preizkusi silo udarca pri trku s hitrostjo 11km/h.

Vidko nas uči, kako pomembno je, da smo na cesti vidni
Poleg tega smo se s pomočjo Vidka naučili, kaj pomeni vidnost v prometu. Uporaba odsevnih teles v temačnem okolju je nujna, saj so odsevni predmeti in svetla oblačila ključni za večjo varnost pešcev.

To pa še ni vse. Javna agencija RS za varstvo prometa je na dogodku pripravila tudi posebno izkušnjo – vožnjo na simulatorju, ki omogoča ogled posnetka vožnje in prikaže diagrame najpomembnejših parametrov med vožnjo. Poleg poučnih vsebin so otroci lahko uživali v igranju igre človek ne jezi se v naravni velikosti in se zraven še fotografirali.

Dogodek ni bil samo izobraževalne narave, ampak sta za zabavo na odru poskrbela tudi čudovita Saša Lendero in Orange Juice Bend. Tako je bilo dogajanje še bolj pestro.

In še naš nasvet: VARNO VOŽNJO NA CESTI VSE LETO VAM ŽELIMO!