Dvorna kuhinja

Česen pregnan z dvora

sn
2. 10. 2016, 19.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kraljica Elizabeta sovraži vse močne začimbe. In če kraljici nekaj ni pogodu, je treba to pač odstraniti. Tokrat je njena stroga prepoved namenjena česnu v dvorni kuhinji.

Dreamstime
Vsi na dvoru, vključno z njenim možem, princi in princesami, morajo jesti, kot si zamisli velika monarhinja Elizabeta druga.

Česna, ene najbolj razširjenih sestavin v vseh kuhinjah sveta, zdaj tudi v njegovi najbolj blagi obliki, prahu, v njenem domu ni več mogoče najti. »V Buckinghamski palači se ne sme več pripraviti ali postreči niti ena jed s česnom,« je potrdil kraljičin šef kuhinje John Higgins in se na ta račun tudi pošalil: »Kadar se ugotavlja, ali je recept avtentičen kraljevi, je znak potrditve že to, da v njem ni niti sledu česna.«

Njen kuhar razkril razvade

Kraljičin bivši osebni kuhar Darren McGrady je razkril, da so se morali pri pripravi obrokov strogo držati pravila nizkega glikemičnega indeksa, ki je osnova diete, ki se je kraljica Elizabeta že več let drži. Nekdanji osebni kuhar je izdal še nekaj kraljičinih kapric. Ko se pripravljajo sendviči, ki jih njena visokost sicer obožuje, je treba kruhovo skorjico obvezno popolnoma obrezati in uporabiti le mehko sredico. Od sladic kraljica najbolj pogosto je čokolado, čokoladni biskvit, čokoladno torto ali čokoladno peno.

Med njeno priljubljeno hrano spada tudi sadje, kot so mango, jagode in breskve – posebej rada ima, da se na njeni mizi znajdejo tiste, ki se vzgajajo pod njihovo blagovno znamko Windsor. Kraljica pa nikakor ni nasprotnica alkohola, njena priljubljena pijača pred spanjem pa je džin ali sladko aromatizirano vino.

Dreamstime
Kraljevi mafini so seveda polnjeni s slastno čokolado, ki jo kraljica obožuje.

Strog urnik prehranjevanja

Kraljičin dan se začne ob pol osmih, ko sobarica v spalnici odgrne težke zavese in se tiho umakne. Nato vstopi druga sobarica, ki na srebrnem pladnju prinese čajnik, skodelico in pravi čaj. Čez natanko eno uro pa glavna sobarica postreže z zajtrkom: mehko kuhanim jajčkom, popečenim kruhkom in kavo.

Ob enih popoldne si kraljica privošči lahek obrok, kakšno zelenjavno juho, ne preveč zapečeno meso in lahko sladico. Ob petih popoldne se življenje v palači ustavi, ker je čas za čaj in sendviče. Najmanj pomembna pa se kraljici zdi večerja, zato večkrat kaj malega poje kar brez družbe.