PO BELOKRANJSKO

Trgali tudi direktorji

lb
2. 10. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Klub prijateljev metliške črnine, leta 2004 ustanovljen v Metliki, je že prvo leto organiziral trgatev grozdja za člane in prijatelje kluba. Tradicija se je ohranila do danes.

M. B.-J.
Trgala sta tudi predsednik uprave metliške Kolpe Mirjan Kulovec, dolgoletni predsednik Kluba prijateljev metliške črnine, in direktor KZ Metlika Jože Cajnar.

Trinajstič zapored so se v četrtek trgači zbrali v Vidošičih, kjer ima svoje vinograde gostiteljica letošnjega druženja, Kmetijska zadruga Metlika, ki je poskrbela, da nihče ni bil ne žejen ne lačen. Trgači so pobirali grozdje modre frankinje in žametne črnine, ki sta poleg ostalih rdečih sort, kot so portugalka, šentlovrenka in gamay, glavni sorti za metliško črnino.

V sončnem jesenskem popoldnevu se je v zadružnih vinogradih, ki ležijo v neposredni bližini cerkvice sv. Ane, zbralo okrog sto trgačev, natrgali so skoraj deset ton zdravega in izjemno sladkega grozdja. Povprečna sladkorna stopnja je bila okrog 95 ekslerjev.

M. B.-J.
Trinajstič zapored so se v četrtek trgači zbrali v Vidošičih, kjer ima svoje vinograde gostiteljica letošnjega druženja, Kmetijska zadruga Metlika, ki je poskrbela, da nihče ni bil ne žejen ne lačen.

Tudi za kraljico

Kot je povedal predsednik Kluba prijateljev metliške črnine Mirjan Kulovec, sicer predsednik uprave podjetja Kolpa, njihov klub promovira Belo krajino in metliško črnino. Člani, 700 jih je, se zberejo vsaj trikrat letno, za Vinsko vigred, za trgatev in za skupščino, ki je vedno prvi torek po godu sv. Martina. Iz obranega grozdja bodo v vinski kleti KZ Metlika napolnili tudi nekaj steklenic protokolarnega vina, ki ga bo pri svojem poslanstvu uporabljala kraljica metliške črnine Jana Štajdohar.

M. B.-J.
Trgače je ves čas spremljala tudi glasba.

Nadpovprečna letina

Direktor KZ Metlika Jože Cajnar je izrazil veselje, da postaja metliška črnina vse bolj prepoznavna blagovna znamka tudi po zaslugi kluba. »Metliška črnina je pravi vinski dragulj, zato je upravičeno kraljica vina. V zadnjih letih se ugled in poraba tega vina strmo vzpenjata,« je še dejal Cajnar in dodal, da je letošnja letina nadpovprečna. Pričakujejo za četrtino večji pridelek kot lani.

M. B.-J.
Med trgači sta bila tudi Lojze Bojanc in Radia Aktual in Marija Krnc Kogovšek iz Dolenjskega lista.

Tudi predikati

Redna trgatev se v Beli krajini v teh dneh končuje, zato bodo imeli polne roke dela prav z odkupom modre frankinje in žametne črnine. Doslej so prevzeli 300 ton grozdja, ta konec tedna pa pričakujejo še okrog 200 ton. Če bo lepa jesen, verjamejo, da jim bo v metliški vinski kleti uspelo pridelati tudi pozno trgatev in kakšen predikat.