Elektrika v kuhinji

Varčujmo in privarčujmo

zf
1. 10. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

S pametnejšim pristopom in minimalnim trudom lahko prihranimo veliko energije, posledično pa tudi precej denarja. Za varčevanje se moramo najprej odločiti sami pri sebi.

splet
Z malo truda lahko ustvarimo precej prihrankov.

Varčevanje z energijo in drugimi viri ne pomeni, da moramo spremeniti življenjski standard, ampak gre za dejanje sodobnega človeka, ki se zaveda pomena energije in njenega vpliva na okolje. Spremeniti nekatere navade, denimo pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi, pa nam lahko omogoči prihranek za dodatne počitnice.

splet
Ko pristavite lonec na štedilnik, ga pokrijte, saj boste s tem prihranili energijo, ker bo voda hitreje zavrela.

Varčevanje v kuhinji

Če imate občutek, da se v kuhinji ne da privarčevati, vam bodo dokazali nasprotno. Pametnejši pristop vam lahko v denarnicah prihrani marsikateri evro, na števcu elektrike pa kak kilovat energije. Tudi vi v lonec nalijete po nepotrebnem večjo količino vode za kuhanje zelenjave? Nikar, saj je hrana, ki je kuhana v manjši količini vode, praviloma okusnejša. Naj bo vode le toliko, da bo hrana z njo pokrita, razen za kuhanje juh. Ko pristavite lonec na štedilnik, ga pokrijte, saj boste tako prihranili energijo, ker bo voda hitreje zavrela. Ko dosežete vretje, zmanjšajte moč kuhalne plošče do točke, da voda še vedno vre.

Pravilna izbira kuhalne plošče

Dodatno energijo prihranite tudi z izborom velikosti kuhalne plošče glede na premer posode. Majhna posoda na veliki kuhalni plošči pusti neizkoriščen obod, energija pa posledično uhaja v zrak. Kuhalno ploščo lahko nekaj minut pred koncem kuhanja izklopite, saj bo v plošči ostalo še dovolj toplote, da se bo hrana skuhala do konca.

Pečice porabijo ogromno energije

splet
Pri peki kolačev in nekaterih biskvitov ne odpirajte vrat pečice. Manjkrat ko jih boste odprli, več energije boste prihranili.

splet
Če je mogoče, pecite hkrati čim več stvari, saj boste s tem prihranili več energije, kot ste mislili.

Ob nakupu pečice se odločite za dobro izolirane stene in večplastna stekla na vratih. Če je vaša pečica že nekoliko dotrajana, preverite njeno tesnjenje vrat. Uhaja ob straneh toplota? Potem bo treba zamenjati vsaj nosilce vrat, če že ne celotne pečice. Med peko se izogibajte pretiranemu odpiranju vrat, če imate na voljo ventilator, ga uporabljajte karseda pogosteje, saj je izkoristek energije večji, poraba pa manjša. Za odtajevanje zamrznjene hrane uporabite mikrovalovno pečico ali pa jedi raje pogrejte na kuhalnih ploščah. Če želite odmrzniti kruh, ga postavite iz zmrzovalnika že večer prej, da se odtali sam.