Nova doba

Šamanizem spet zacvetel

sn
30. 9. 2016, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Beseda šaman izvira iz starega sibirskega jezika in pomeni »divji«, »razburjen«, »obseden«. Pomen besede se navezuje na ritual, v katerem šaman z udarjanjem po bobnu okrog sebe zbira duhove.

profimedia
Šaman pri nekaterih narodih na severu pomeni služabnika kulta.

Domneve znanstvenikov Obstaja zelo verjetna teorija, da so šamanizem na ameriški kontinent v času preseljevanja prinesli Sibirci.

Prek plesa šaman komunicira z duhovi, pri čemer je ekstatično stanje, ki ga s tem doseže, videti resnično divje. V starih sibirskih jezikih turškega izvora se šaman imenuje »kam«. Od tod izvira beseda kamlanje, kot se imenuje šamanski ritual komunikacije z višjimi resničnostmi. V stari družbeni ureditvi so imeli šamani izredno pomembno vlogo. Vsak pomembnejši dogodek v plemenu je potekal po šamanskih običajih. Šamani so bili tudi prvi glasbeniki v Sibiriji.

Stara politika in novi časi

Po letu 1927 je sovjetska vlada začela uvajati aktivno antireligiozno politiko, ki je skoraj popolnoma uničila sibirski šamanizem. Šamanom so odvzeli predmete, potrebne za opravljanje ritualov, prepovedali opravljanje obrednega kamlanja, zapirali so jih v taborišča in jih izganjali. A šamanom, ki so živeli na najbolj odročnih področjih, je kljub vsemu uspelo nadaljevati tradicijo.

profimedia
Po letu 1927 je sovjetska vlada začela uvajati aktivno antireligiozno politiko, ki je skoraj popolnoma uničila sibirski šamanizem. V daljnih krajih se je vseeno ohranil.

V tem obdobju so šamane in njihovo kulturo začeli proučevati tudi etnografi. Tako so nastali številni pričujoči posnetki, ohranilo se je tudi mnogo šamanskih atributov in izpovedi, kar hrani Novosibirski muzej.

Po propadu Sovjetske zveze pa je šamanizem v Sibiriji znova zaživel. V nekaterih republikah pridobiva vse pomembnejšo vlogo v družbi. V republikah Burjatiji in Tuva so šamanizem celo razglasili za državno religijo. Ustanovili so šamanske družbe, organizirane so javne šamanske seanse. Kamlanje se odvija celo v kabinetih ministrov in predsednikov.