Ali ste vedeli?

Zakaj čarovnice jezdijo metle?

Marjan Kodelja
30. 9. 2016, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čarovnice letijo na metlah, prepričanje sega daleč v človekovo zgodovino. Vendar od kod izvira? Da ne boste obnemeli, ko vas malček o tem pobara.

Metla je bila nekoč simbol ženske domačnosti. Tedaj je bila naloga večine žensk vzgoja otrok, kuhanje, čiščenje in vzdrževanje bivališča. Dokaj pogosto pa je bila ravno metla v njihovih rokah, če pa ne tam, potem zagotovo blizu. Ko so pomračeni umi pričeli lov na čarovnice, so menili, da so ravno metle njihovo »orodje posla«, preprosto zato, ker so žensko »slikali« z metlo v rokah.

Mamila oziroma vnos mamil naj bi bil razlog, zakaj menimo, da čarovnice letijo na metlah.

Je pa še bolj poglobljen odgovor, ta pa vključuje mamila in stare rezbarije. Ko smo, verjetno po naključju, sladek sok spremenili v alkohol oziroma pojedli nore gobe, se nam je »zaluštalo« sem ter tja skočiti v svet omame. Nekateri so celo menili, da se tam pogovarjajo z bogovi, in verjetno lahko v tem iščemo prve zametke religij. A tu postane razlaga malce grda. Kako zaužiti mamilo? V obliki mazila prek kože ali še bolje – sluznice. Kjer najdete sluznico. Med drugim v ženski vagini. Kako vanjo vnesemo mazilo? Z ozko palico. Kje najdete palico? Na metli! Drugače povedano, ženske so na metli res poletele, vendar v svet omame.