Da bo topla zima

Katero ogrevanje je najcenejše?

zf
30. 9. 2016, 07.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hoteli ali ne, začelo se je hladno obdobje, v katerem bo treba misliti tudi na ogrevanje. Kurjava še vedno pomeni enega izmed večjih stroškov vsakega gospodinjstva ali podjetja.

Profimedia
Tržišče ponuja ogromno novih virov in načinov pretvorbe energije v ogrevanje, ki so ugodni tako z vidika cen kot z ekološkega vidika.

Energenti se v tem času dražijo, trg pa ponuja veliko novih tehnologij, s katerimi lahko stroške ogrevanja ob pametni investiciji znižate. Po nasvetu strokovnjakov lahko z uporabo sodobnih ogrevalnih tehnik prihranite tudi do 70 odstotkov pri stroških za ogrevanje doma ali poslovnih prostorov. Če smo pred nekaj leti še vsi prisegali na kurilno olje, danes vse več ljudi išče alternativne vire namesto tega po mnogih statistikah najdražjega načina ogrevanja. Tržišče nam tako ponuja ogromno novih virov in načinov pretvorbe energije v ogrevanje, ki so ugodni tako z vidika cen kot z ekološkega vidika. Med najbolj priporočljivimi in ugodnimi odločitvami zadnjih nekaj let je nakup sodobnega kotla na pelete. To odločitev podpira tudi država, ki vam del naložbe pokrije z nepovratnimi sredstvi, vendarle je vsota za to omejena.

Imate dovolj prostora za peč?

Pri izbiri načina ogrevanja ne pozabite tudi, da potrebujete prostor za hrambo kuriva. Kljub ugodni ceni kuriva morate imeti dovolj prostora zanj, česar pa mnogi nimajo, predvsem če ne živijo v hiši. Poleg tega peči na lesno biomaso ali na drva, tudi če gre za sodobnejšo izvedbo, pogosto zahtevajo nekaj časa, da ogrejejo prostor, ogenj pa morate zakuriti ročno. Peč pa potrebuje tudi ustrezen dimnik in dostop za dimnikarja.

Arhiv
Če smo pred nekaj leti še vsi prisegali na kurilno olje, je danes po mnogih statistikah to najdražji načina ogrevanja.

Kaj pa plinsko ogrevanje?

Profimedia
Po nasvetu strokovnjakov lahko z uporabo sodobnih ogrevalnih tehnik prihranite tudi do 70 odstotkov pri stroških za ogrevanje doma ali poslovnih prostorov.

Če živite v stanovanju ali v hiši, ki je v urbanem okolju, je plinsko ogrevanje nedvomno primernejše, obenem pa cenovno ugodno. Peč ne zavzame veliko prostora in je tudi nekoliko tišja od peči na drva ali lesno biomaso, kurjenje pa ne povzroča dodatne umazanije. Če imate hišo ali stanovanje priklopljeno na plinovod, ne potrebujete niti zalogovnika. Pomembno je le, da peč in cevi vsako leto redno pregledajo strokovnjaki, ki bodo preverili izgorevanje, tesnilnost in varnost.

Ogrevanje z elektriko, da ali ne?

Mnogi bi vam ogrevanje z elektriko odsvetovali. Sploh starejši, saj je bilo včasih ogrevanje z elektriko zaradi nizkih izkoristkov izjemno potratno, ob tem pa tudi neučinkovito. Časi so se vendarle spremenili, ogrevanje na elektriko pa je v tem času postalo ne le cenovno ugodno, temveč tudi učinkovito in prijetno, tiho in okolju prijazno. Na voljo vam je širok nabor ogrevanja na električno energijo, od električnega talnega gretja do ogrevanja z infrardečimi paneli, ali pa se odločite za ogrevanje s sodobnimi električnimi napravami za centralno gretje.