Mit ali resnica?

Začelo se je iskanje zlatega nacističnega vlaka

G.G./STA
16. 8. 2016, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zgodovinarja Piotr Koper in Andreas Richter, ki sta lani s pomočjo georadarjev domnevno našla zlati nacistični vlak, izginul v zadnjih dneh druge svetovne vojne, sta z ekipo okoli 35 ljudi začela preiskavo v podzemnem tunelu na severozahodu Poljske. Vlak naj bi poln zlata in diamantov.

Shutterstock

Skupina, ki sta jo sestavila najditelja, se bo osredotočila na tri mesta, šli pa bodo šest metrov v globino, je dejal član skupine Andrzej Gaik in dodal, da bodo prvi rezultati izkopavanj znani ta teden. Prostor izkopavanj je zaradi varnosti zaprt za javnost, saj za preiskovanje uporabljajo težko gradbeno opremo in nočejo, da bi se komu kaj zgodilo.

Govorice krožijo že leta

Govorice, da naj bi spomladi 1945 skrivnostno izginila dva z zlatom in diamanti napolnjena nacistična vlaka, krožijo že leta, vendar do zdaj niso našli niti vlakov niti njune vsebine. Koper in Richter sta po lastnih navedbah enega od vlakov locirala lani s pomočjo georadarjev.

Na območju je veliko tunelov. V okolici Sovjih gora naj bi nacisti gradili sistem tunelov pod zemljo imenovan Projekt Velikan, vendar ga nikoli niso dokončali. Skupina raziskovalcev meni, da je tunel, kjer je domnevni vlak, del sistema.

Strokovnjaki v Krakovu dvomijo o usposobljenosti raziskovalcev, ki so sicer amaterji, in verodostojnost najditeljev.