Zanimivosti

Kateri je trenutno najboljši v deželi tej

Marjan Kodelja
14. 8. 2016, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

NOTE 7 je trenutno najbolj dodelan pametni telefon iz Samsungovega hleva. Poleg vseh mogočih tehnikalij ima tudi nekaj stvari, zaradi katerih je najbolj primeren za navidezno resničnost (VR).

Razlika med sliko visokega dinamičnega razpona (HDR) in standardnega (SDR) je očitna na prvi pogled.

Kljub nekaterim optimističnim napovedim pri njegovem snovanju niso upoštevali Googlovih smernic navidezne resničnosti, ki jih je ta nakazal maja. Pomeni, da vanj niso vgradili dodatnih tipal, kot je na primer infrardeča kamera oziroma še kakšno drugo tipalo le za te namene. So pa izboljšali zaslon, in čeprav ni ločljivosti 4K, vseeno pomeni korak naprej.  

Zaradi več podrobnosti je izkušnja boljša

Zaslon je namreč sposoben prikazati sliko visokega dinamičnega razpona (HDR). V praksi to pomeni, da uporabnik vidi hkrati podrobnosti tako v osvetljenih kot v zatemnjenih delih slike oziroma je slika najbližje tistemu, kar vidi človeško oko. Samo po sebi pa to ni dovolj, saj mora biti HDR prilagojena tudi vsebina. Nekaj filmov je že v tem formatu, vendar pa še ni vsebin navidezne resničnosti.

Narejen za navidezno resničnost?

Vsi Samsungovi telefoni višjega razreda imajo zaslon tehnologije Amoled, ki je s stališča kontrasta in prikaza globlje črne barve boljši od običajnih LCD-zaslonov. Zaradi hitrejšega časa osvežitve slike je manj zakasnitev tudi pri prilagajanju prikaza slike, ko uporabnik navidezno gleda okoli sebe. Posebej med hitrejšimi premiki glave. Ker je note večji telefon, je Samsung skupaj z njim predstavil tudi naglavni navideznik, ki je udobnejši, zaradi večjih leč je boljši tudi pogled v navidezni svet, ki ga prikazuje telefon. Vanj pa je vključen novi priključek USB-C.