Prebavne motnje

Stran z drisko in zaprtjem na dopustu!

zf
14. 8. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na dopustu in potovanjih se rado zgodi, da nas presenetijo težave, na katere, preden se odpravimo na pot, ne pomislimo. Zaradi drugačnih higienskih razmer in podnebja smo lahko tarča prebavnih težav, driske ali zaprtja.

V primeru zastrupitve s hrano se bodo simptomi pokazali v nekaj urah. Čim prej začnite uživati probiotike in aktivno oglje.

Brezskrbno uživanje na dopustu je vsekakor pogojeno z zdravjem, ki pa nam lahko hitro zagreni počitniške dni. Prebavne težave so navadno ena izmed najpogostejših zdravstvenih težav, ki pestijo popotnike. Najpogostejša bolezen, posebej med tistimi, ki potujejo v nerazvite države, je driska. Pogosto spremembo okolja in prehranjevalnih navad pospremi tudi zaprtje, zaradi česar se posledično pojavijo tudi želodčne težave.

Kje se lahko zastrupimo

S hrano se lahko zastrupite povsod, videz hotela namreč še zdaleč ne odraža in daje zagotovila za čistočo kuhinje. Vsekakor pa boste bolj izpostavljeni tveganjem v tistih državah, v katerih je v osnovi nižji higienski standard, v katerih so slabše sanitarne razmere in v katerih primanjkuje nadzora nad pripravo hrane. Med najpogostejša tovrstna območja, na katerih imajo popotniki navadno težave, uvrščamo nekatere najbolj turistične države afriške celine (Tunizija, Egipt, Maroko), kjer je kljub velikemu številu zvezdic standard v povprečju nižji za več kot pol zvezdice in navadno ne dosega normativov, ki so upoštevani ob enakem številu zvezdic v Evropi. Med kritične in nevarne države uvrščamo še države Latinske Amerike, srednjega vzhoda in Azije, zato je pred potovanjem v te dežele priporočljivo cepljenje proti tifusu in hepatitisu A, o čemer pa smo že pisali.

Verjetnosti za okužbo

Okužbe so navadno posledica neumitih roka ali nečistih delovnih površin.

Najmanj verjetnosti, da se bomo okužili s hrano, obstaja v Severni Ameriki, Avstraliji, Novi Zelandiji in doma, torej v Evropi (izpostavlja se sever). Do okužb s hrano najpogosteje prihaja med njeno pridelavo, pripravo ali shranjevanjem, kjer težavo najpogosteje povzročajo neprimerne temperature, prenizka termična obdelava ali predolgo shranjevanje, večkratno zamrzovanje ... Do okužb med drugim navadno prihaja zaradi neumitih rok ali nečistih delovnih površin, na katerih se živila okužijo z virusi, bakterijami in paraziti.

Kakšni so simptomi

Kako zelo dovzetni ste za okužbe s hrano ali vodo, je odvisno tudi od vašega imunskega sistema, prehrambenih navad in splošnega zdravja. K temu prispevajo še dejavniki, kot so starost, splošno zdravje in počutje. Ali ste se zastrupili ali ne, boste ugotovili v zelo kratkem času, saj se okužbe pojavijo v že nekaj urah po zaužitju, najpozneje po enem dnevu. Po navadi se simptomi kažejo kot bolečine v trebuhu, bruhanje, driska, izguba apetita, utrujenost, slabo počutje, krči. Simptome bomo na potovanju še hitreje zaznali, saj se je treba po navadi veliko premikati, poleg tega smo še izmučeni zaradi časovnih razlik, vožnje in drugih dejavnikov.

Grenčice so preverjeno in učinkovito orožje pred prebavnimi težavami.

S čim se zdravimo?

Preverjeno in učinkovito orožje na potovanjih so zagotovo grenčice. Te spodbujajo encime, ki so potrebni za normalno prebavo. Priporočljivo je uživanje grenčic pred obrokom in tudi na tešče, saj bodo olajšale prebavljanje težke in mastne hrane, ugodno pa bodo vplivale tudi na delovanje jeter. Vsekakor pa niso primerne za dolgotrajno jemanje in otroke, zato je dobro, da imate v tem primeru s seboj različne probiotike, ki jih lahko začnete uživati že nekaj tednov pred potovanjem. Tako se boste z zdravo črevesno floro lažje spopadli s škodljivimi bakterijami, ki vam bi želele pokvariti dopust.

Če se pojavi driska, tvegate tudi možnost dehidracije, sploh če ste v tropskih krajih ali kjer je zelo vroče. Zato je priporočljiva rehidracijska sol, ki vsebuje glukozo in elektrolite ter jo preprosto raztopite v ustekleničeni vodi. Priporočljivo je tudi, da v primeru suma zastrupitve s hrano začnete uživati medicinsko oglje, ki veže nase strupe in pline ter pomaga pri izločanju slednjih iz telesa. Tako posledično blaži napenjanje in bolečine v trebuhu, ob tem pa pomaga pri odstranjevanju virusov in bakterij.