Srednjeveški festival

Streljali bodo, se mečevali in jedli z rokami

sn
2. 7. 2016, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mečevanje vitezov s pravimi meči, streljanje s topom, lokostrelstvo in srednjeveške pojedine so značilnosti pravega srednjeveškega utripa. Prav takšnega obljubljajo na največjem srednjeveškem festivalu v Šentjerneju, ki bo prvi septembrski konec tedna.

svet24
V srednjeveškem spektaklu bo sodelovalo 200 udeležencev.

Bojevanje vitezov, prave bitke torej. »Česa takega pri nas še nismo imeli, vse na enem mestu, pravi srednjeveški utrip,« navdušenja ne skriva organizator Miha Petrič. Ob njem se vitezi, ki so ravno končali bojevanje, krepčajo z medenim vinom, ki ga pijejo iz roga, meso pa si nesejo v usta z rokami, govorijo prostaške besede ter po tleh in vse okoli letijo kosti pojedenega mesa. »Obiskovalci ne bodo priča samo avtentični srednjeveški bitki, temveč tudi takratnem načinu življenja. Lahko bodo spoznali stare obrti, glasbo, način prehranjevanja in preživljanja prostega časa. Priložnost bodo imeli sprehoditi se čez srednjeveško tržnico, na kateri bodo srečali rablja, tatove, berače, vaško obrekljivko, biriča, sodnika in stražarje helebardiste,« doda Petrič.

svet24
Ja, ustrelili bodo tudi s topom.

Poskrbljeno za otroke

Na tržnici bodo potekale obrtniške delavnice, kot so kovačija, papirnica, knjigoveznica in tkalnica. Jedlo se bo kot v srednjem veku, z rokami, po mizi bodo leteli vrči. Seveda bodo tudi kultivirani kotički s srednjeveško hrano. Zabavale nas bodo srednjeveške plesne in glasbene skupine, hkrati bo potekal še prikaz viteškega bivanja v taborih. Vitezi bodo tekmovali tudi v različnih igrah in aktivnostih, kot so spretnostno jahanje, sekanje turških glav in streljanje z lokom v galopu. Otroci se bodo lahko naučili mečevanja ali lokostrelstva ter se poučili o metanju sekir, poslikavi obraza in kaligrafiji. Sprejeti bodo tudi v paže in oprode. Čakalo jih bo več kot 20 animacij, urejeno pa bo tudi njihovo varstvo.

svet24
Srednjeveški utrip ne pomeni samo borb, ampak tudi veseljačenje ob hrani in pijači.

Pestro od nekdaj

Da je lokacija Šentrupert na Dolenjskem, ni naključje. Leta 1439 je vitez Jan Vitovec na ukaz celjskih knezov zbral vojsko v Šentrupertu na Dolenjskem, kjer je potekala bitka med hišama Celjskih grofov in Habsburžanov. Zgodil se je napad na grad, v čast temu zgodovinskemu dogodku pa je nastala ideja o največjem dvodnevnem srednjeveškem festivalu v Sloveniji – Srednjeveškem festivalu Šentrupert.

Vitovec je bil husitski borec, izšolan v umetnosti vojskovanja. Kneza Friderik II. in Ulrik II. sta ga leta 1439 med habsburško-celjsko vojno poklicala k sebi in postavila na mesto najemniškega vojskovodje. Že prvo leto je dosegel vojaške uspehe za svoje nove gospodarje in kmalu postal poveljnik vseh celjskih čet. Svojo vojsko je zbral prav v Šentrupertu.

Največji srednjeveški festival bodo popestrili tudi znani Slovenci. V lokostrelskem dvoboju se bodo pomerili Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Težak - Tešky, Miran Stanovnik, Dejan Zavec, Brane Küzmič in Ines Erbus.