Kamere in mikrofoni

FOTO: Prvi mož Facebooka se boji ...

R.T.
22. 6. 2016, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mark Zuckerberg je nehote razkril, kako ščiti zasebnost ob uporabi prenosnega računalnika.

Facebook
Na računalniku je mogoče opaziti, da sta kamera in mikrofon prekrita.

Mark Zuckerberg, oče Facebooka in lastnik Instagrama, je eden najbogatejših in najbolj vplivnih ljudi na svetu. Če Facebook in Instagram spodbujata uporabnike, da z drugimi delijo izkušnje iz osebnega življenja in se povezujejo, pa je ob zadnjem uspehu Instagrama Zuckerberg nehote razkril, česa se boji.

Fotografija razkriva

Včeraj je Zuck na svoj način želel proslaviti dejstvo, da ima Instagram 500 milijonov uporabnikov mesečno in je objavil fotografijo, na kateri se zahvaljuje vsem uporabnikom, ki pridno soustvarjajo skupnost. Pri tem pa je fotografija razkrila nekaj drugega: Zuck ima na prenosnem računalniku prekrita kamero in tudi mikrofon, s čimer naj bi, kot so se hitro razpisali svetovni mediji, preprečil nepooblaščeno prisluškovanje in snemanje. Nekateri so pisali, da morda ne gre za Zuckov računalnik, vendar so se takoj pojavili zapisi, da se je ob več pomembnih dogodkih prvi mož Facebooka javil prav s tega mesta

Zuckerberg uporablja prenosni računalnik podjetja Apple, pri katerem se ob kameri pojavi zelena lučka, kadar je le-ta vključena. "Trik" pa je, da se zelena lučka prikaže le, kadar oseba sedi pred ekranom, zato nekateri pravijo, je prekrivanje kamere s trakom edini način, s katerim preprečimo tovrstne vdore in nadzore nad  kamero.

Imate Facebook na mobilnem telefonu? Facebook posluša, kaj poslušate

Fotografija je bila objavljena kmalu po tem, ko so se pojavile obtožbe, da mobilna aplikacija Facebook prek mikrofona na pametnem telefonu prisluškuje uporabnikom in na takšen način zbira podatke. Ameriška profesorica je namreč nekaj časa spremljala vsebino svojih pogovorov, ko aplikacija ni bila aktivna in hitro ugotovila, da se prikazani oglasi neverjetno hitro ujemajo z vsebno njenih pogovorov. Facebook pa sploh ne zanika, da prisluškuje pogovorom, vendar, kot trdijo, zbirajo le podatke iz okolice, ne pa informacije dejanskih pogovorov.