Grški filozof

Našli dolgo iskani Aristotelov grob

ud
30. 5. 2016, 22.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zadnje počivališče grškega filozofa je bilo končno odkrito v Makedoniji. Aristotel je znan po svoji razdelitvi filozofije na teoretično, praktično in poetično filozofijo. Uvedel je tudi razlike med aktualno in potencialno neskončnostjo.

wikipedia
Ne le da je bil velik filozof, bil je tudi prvi veliki biolog v Evropi.

Rodil se je v Stagiri 384 p. n. š. in umrl pri 62 letih v Kalcisu. Izhajal je iz bogate meščanske družine, njegov oče je bil namreč zdravnik. Pri 17 se je odpravil v Atene in se vpisal v Platonovo akademijo. Pozneje je postal učitelj Aleksandra Velikega, s katerim je ustvaril tudi zelo dobro prijateljstvo. Ustvaril je številne zapise o temah, kot so logika, etika, biologija, fizika, poezija in jezikoslovje. Ni pa bil le filozof, temveč tudi prvi veliki biolog v Evropi.

Aristotel je bil po mnenju mnogih prvi pravi znanstvenik. 

Pokop

Znanstveniki so mislili, da je bil pokopan v Kalcisu, a glede na to, da groba niso našli, je bilo njegovo zadnje počivališče vedno uganka. Izkopavanja, ki so trajala več kot 20 let, pa namigujejo, da so morda končno našli njegov grob. Ta naj bi bil v starodavnem grškem mestecu in Aristotelovem rojstnem kraju – Stagiri.

Grob

Grobnica je sestavljena iz kupole, na tleh je položen marmor, ki so ga opredelili v helenistično obdobje. Nahaja se v centru mesta in vse je videti tako, kot da bi bila zgrajena za ogled javnosti. Oltar zunaj groba in pot do vhoda naj bi omogočala ogled obiskovalcem, ti so se prav tako lahko filozofu poklonili za primerno plačilo. Glede na keramiko in kovance iz obdobja Aleksandra Velikega je bil grob zelo dobro obiskan in vzdrževan. Najdba groba je ena izmed največjih, ki so jih v Stagiri odkrili v zadnjih dveh desetletjih.