Revolucionarno vozilo

VIDEO: Prevozno sredstvo, ki lahko tudi leti

R.T.
24. 5. 2016, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na letališču blizu Slovenskih Konjic nastaja osebno vozilo, s katerim se lahko vozite po cestah, lahko pa tudi poletite med oblake.

You Tube screenshot

Idejni oče projekta in lastnik podjetja Trxy Aviation Rainer Farrag prihaja iz Avstrije, ima pa tudi egiptovske korenine. Odločil se je, da bo izpolnil svoje otroške sanje, ko je hotel narediti leteči avotomobil, in spremenil svet na bolje. Kot pravi, njegov cilj ni zaslužiti denar, – čeprav dobiček želi ustvarjati zato, da bi ga lahko vlagal v podjetje – temveč spremeniti svet na bolje.

You Tube screenshot
TrixyFormer - električno vozilo za dve osebi.

You Tube screenshot
Idejni oče projekta in lastnik podjetja Trxy Aviation Rainer Farrag.

Slovensko-avstrijska ekipa v Slovenjskih Konjicah razvija naslednjo generacijo osebnega vozila, ki ga je mogoče uporabljati tako v zraku kot na cesti. Osnova vozila je preprost, naravi prijazen motocikel na električni pogon, za dve osebi. Primeren je za mestni promet. Vozilu pa je mogoče dodati še druge sestavne dele, s pomočjo katerih ga spremenimo oziroma nadgradimo v letalo, girokopter, helikopter.

Vozilo je preprosto in uporabniku prijazno, saj potrebujete le nekaj minut in motocikel lahko postane girokopter. 

V podjetju razvijajo tudi druga vozila. Med njimi je najbolj priljubljen girokopter. Zračno plovilo lahko preleti do 300 kilometrov oziroma je v zraku do treh ur. Doseže lahko največjo višino 2000 metrov. 

Povpraševanje po tem plovilu prihaja iz vsega sveta. Prodali so jih že približno 100. Girokopter izdelujejo v Sloveniji, prav tako tudi večino njegovih delov.

You Tube screenshot
Vozilo je preprosto in uporabniku prijazno, saj potrebujete le nekaj minut in TrixyFormer iz motocikla postane girokopter. Potem je meja samo še nebo

"Slovenija ima zelo dober šolski sistem, zato je osnova za to, kar počnemo, tukaj že obstajala. Odnos ljudi do našega dela, pa je tisto, kar je ključnega pomena, za uresničitev naše vizije," je za Planet.si povedal Farrag.  Pravi, da se je v Slovenijo zaljubil in si tukaj tudi ustvaril dom.