Zanimivosti

Mostovi iz špagetov

Gabrijel Toplak
4. 5. 2016, 23.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Študenti tehniških fakultet iz Slovenije in tujine ter srednješolci se ponovno pomerjajo na tridnevnem tekmovanju v spretnosti in znanju. Zadnji dan namenjen testiranju.

Gabrijel Toplak
Tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov z naslovom Ali je kaj trden most oziroma How Strong Is The Bridge v tekmovalnem duhu združuje najboljše študente iz Slovenije in vse Evrope.

Na mariborski fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo se je včeraj začelo tridnevno tekmovanje, na katerem ima 123 tekmovalcev iz osmih držav do četrtka čas, da iz špagetov izdelajo most z najbolj vzdržljivo konstrukcijo.

Gabrijel Toplak
Pri konstrukciji oziroma še pred začetkom gradnje mostu imata poleg znanja precejšnjo vlogo iznajdljivost in pravšnje preračunavanje.

ENA VRSTA ŠPAGETOV

Vodja tekmovanja Rok Murko je povedal, da prihajajo tekmovalci iz sedmih držav (14 univerz in 4 srednje šole), po novem pa se bodo poleg kategorije nosilnost pomerili še v kategoriji dizajn. Nosilnost »preverjajo« z napravo, na kateri most obtežijo, estetiko pa presojajo zaposleni na fakulteti, štirje arhitekti in trije gradbeniki. Mednarodno tekmovanje – osem univerz je iz tujine – se tretji dan konča z lomljenjem oziroma obtežitvijo »izdelka«. Tekmovalcem prepuščajo domišljijo, vendar so jim po Murkovih besedah omejili razpon na en meter in širino mostu na 20 centimetrov. »Tudi maksimalna teža mora znašati največ 1,25 kilograma. Veljavni pa so samo špageti Barila 7, ki smo jih dobili od sponzorja,« je povedal Murko.

Gabrijel Toplak
Ekipa študentov iz glavnega egiptovskega mesta Kairo si je kot vzorec za gradnjo svojega mostu ogledovala konstrukcijo mostu, ki je zmagal na lanskem tekmovanju.

250 KILOGRAMOV OBREMENITVE

Nastopajoči tekmovanje jemljejo nadvse resno in prav ničesar ne prepuščajo naključju. Prvič so se na tekmovanju predstavili fantje, ki v Mariboru sicer skupaj študirajo v prvem letniku magisterija konstruktorske smeri, a prihajajo iz povsem različnih koncev. »Marko je iz Hrvaške, Matej iz Ožbalta, jaz iz Polzele. Izdelujemo ločni most, ki bo obremenjen na šestih mestih, zato bomo zatege zbrali na mestih, na katerih smo predvideli največje obremenitve,« je dejal Aleš Bedek in dodal, da bo nosilnosti odvisna tudi od natančnosti njihovega dela. Matej Slapnik je spomnil, da so doma izdelali most iz pol kilograma špagetov, ki je zdržal 25 kilogramov, Marko Zidarič pa je optimistično napovedal, da bo njihov most zdržal 250 kilogramov.

Gabrijel Toplak
Vodja tekmovanja Rok Murko pravi, da nosilnost mostu »preverjajo« z napravo, estetiko pa presojajo zaposleni na fakulteti, štirje arhitekti in trije gradbeniki.

EGIPČANI MANJ OPTIMISTIČNI

Zmagovalno konstrukcijo mostu iz lanskega leta si je včeraj večji del dopoldneva še ogledovala ekipa egiptovskih študentov z univerze v Kairu. »Na začetku tekmovanja si predvsem ogledujemo stike in predvidevamo mesta, kjer bi lahko prišlo do lomljenj. Seveda pa naš most ne bo podoben lanskemu zmagovalcu, ampak smo si zamislili povsem nov videz. Pričakujemo in upamo, da bo most vzdržal vsaj 90 kilogramov,« je poudaril študent Ijusuf.