Zanimivosti

Velik porast spletnega kriminala

E.R.
30. 3. 2016, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Statistike kažejo velik porast spletnega kriminala. Hekerji uporabljajo tudi vedno bolj premetene prijeme.

Arhiv Svet24

Statistike kriminala na hrvaškem kažejo na velik porast kriminala na internetu oziroma t.i. cyber kriminala, ki raste trikrat hitreje kot druga kazniva dejanja. Leta 2014 so na Hrvaškem zabeležili kar 1200 primerov.

Najpogostejše so goljufije pri plačevanju s kreditnimi karticami preko interneta. Tarče hekerjev so tako navadni državljani kot podjetniki.

Moderni hekerski prijemi

Cyber kriminal je v porastu tudi v Sloveniji. Kot pojasnjuje David Jelenc s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, ni le v porastu ampak tudi napreduje. "Napadalci že dolgo niso omejeni zgolj na tehnične postopke, temveč čedalje bolj uporabljajo tudi moderne hekerske prijeme. Ko so napadli slovensko borzo za trgovanje s kriptovalutami Bitstamp, smo lahko v internem poročilu, ki je pomotoma ušlo na splet, prebrali, kako so storilci, potem ko so identificirali ključne ljudi z dostopom do varovanih podatkov, raziskali, kakšne konjičke imajo ti posamezniki, in nato do njih pristopili izrazito osebno. Nekemu ljubitelju punk-rock glasbe so prek Skypa ponudili možnost poceni nakupa vstopnic za prihajajoči punk-rock festival in mu kot ponudbo poslali Wordovo datoteko, ki je vsebovala virus, je pojasnil Jelenc.