Zanimivosti

Ubogi William! Shakespeare ostal brez glave

J.P.
24. 3. 2016, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodeč po nedavni raziskavi je lobanja Williama Shakespearja, največjega angleškega dramatika, skrivnostno izginila iz njegovega groba. Najverjetneje je bila ukradena.

Wikipedia
O njegovi pogrešani glavi so pisali že leta 1879.

Raziskovalci iz Republike Južna Afrika so lani potrdili, da so na ostankih pipe, ki so bili najdeni na Shakespearovemu dvorišču, odkrili sledi kanabisa. Zaradi tega se številni sprašujejo, če je katera od njegovih klasik nastala pod vplivom.

Govorice, da so dramatikovo glavo ukradli lovci na zaklade iz 18. stoletja, so dolgo veljale za folkloro. Vendar pa prva arheološka preiskava groba WilliamaShakespearja razkriva, da je nekaj gnilega v Stratforu-upon-Avonu, kjer počiva ta velikan literature.

Nekaj ni bilo prav

Arheologi so za eno od britanskih televizijskih postaj s tako imenovanim LIDAR-jem (radarjem, opremljenim z laserjem) analizirali Shakespearjev grob. »Na predelu glave smo opazili nekaj nenavadnega,« je dejal arheolog Kevin Colls. »Sodeč po podatkih je bilo jasno, da nekaj ni povsem prav. Nekdo je izkopal prst in jo nato nanesel nazaj.« Po njegovih besedah njihovo odkritje podpira zgodbo, ki jo je leta 1879 objavila revija Argosy, češ da so Shakespearjevo lobanjo ukradli leta 1794. Preiskava je razkrila tudi, da so člane dramatikove družine pokopali v plitve grobove pod cerkvijo in ne v družinsko grobnico.