Zanimivosti

Biogoriva porabijo več vode od fosilnih

14. 3. 2016, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če spadate med tiste, ki brezpogojno prisegajo na vse, kar je zeleno, ekološko in bio, potem je čas, da vklopite tudi razum.

2424 litrov vode za kilometer vožnje z biodizlom se porabi pri pridobivanju.

Včasih ideja o ekološki neoporečnosti zapostavi dejstva, ki govorijo drugače in resnico kažejo v drugi, neprijetni luči, kot del drugačne celote in ne le tistega, kar želijo, da bi videli.

Ni vse v čudovitih biogorivih, njihovo pridobivanje je med najbolj umazanimi.

Argonne National Laboratory iz ameriškega Lemonta je proučil življenjske cikle različnih alternativnih goriv in ugotovil, da porabijo več vode kot fosilna goriva. Za osnovo so vzeli količino porabljene vode za enoto energije in prevoženi kilometer, primerjali pa so bencin, dizel, zemeljski plin, elektriko, biodizel, etanol in vodik iz različnih izvorov. Elektrika, pridobljena za elektrovozila, zahteva 19.185 litrov za kilometer, če izvira iz hidroelektrarn (razlog je večinoma izhlapevanje vode iz jezu), ali praktično nič, če je iz vetrne elektrarne. Med manjšimi porabniki so še zemeljski plin (59 l/km), dizel (154 l/km), bencin (166 l/km) in elektrika iz zemeljskega plina (284 l/km). 

Seveda je to le ena plat zgodbe; ne pozabite niti, da je kar 78 % vse elektrike na svetu iz fosilnih goriv.

Ekološka goriva pa so druga pesem – kilometer z biodizlom porabi 2424 l/km, etanol pa celo 1933 l/km. Vodik je nekje na sredi  med 400 in 496 litri na kilometer, odvisno od izvora. Elektrika iz premoga porabi 659 l/km, jedrska energija pa za kilometer na elektriko zahteva 779 l/km.