Zanimivosti

Majhno, a samo moje

mo
4. 3. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvo stanovanje, ki si ga lahko privoščimo, je običajno majhno – garsonjera ali enosobno. A kljub skromni kvadraturi ga lahko uredimo tako, da bo bivanje v njem udobno, prijetno in praktično.

dreamstime

Kje začeti? Če smo kupili staro stanovanje, ki zahteva temeljito prenovo, je treba najprej zamenjati električno in/ali vodovodno napeljavo, sanitarno opremo, okna in/ali vrata, tlake in stenske obloge, na koncu pa prenoviti stene. Tako je stanovanje pripravljeno za vselitev, a za bivanje potrebujemo vsaj osnovno opremo.

Počasi, premišljeno in z načrtom

profimedia
Naj vam bo selitev v lastno stanovanje predvsem v veselje in zabavo.

Najprej naredimo načrt za najboljšo izkoriščenost prostora in hkrati največje udobje, pri čemer nam lahko pomagajo projektanti in izkušeni mojstri, ki izdelajo opremo po meri. A tudi v tem primeru se ne splača hiteti, misliti je namreč treba na vse – kako v enem prostoru združiti dnevno sobo, kuhinjo in spalnico, poleg tega pa najti prostor za shranjevanje. Marsikdaj je na voljo več rešitev in še posebej, če je stanovalcev v majhnem stanovanju več, dobro premislimo, kaj potrebujemo, kakšne so naše navade in kaj si želimo.

Kuhinjo uporabljamo vsak dan in najbolje jo je že v začetku opremiti v celoti. 

Nujna oprema

Kuhinjo uporabljamo vsak dan in najbolje jo je že v začetku opremiti v celoti, saj je sicer vgradnja in montaža elementov povezana z dodatnimi stroški in delom. Najdemo lahko poceni, a lepe kuhinje, a če nam res manjka denarja, se je treba začasno zadovoljiti s staro kuhinjo iz rabljenega pohištva. Kar res potrebujemo, so pomivalno korito, hladilnik, štedilnik oziroma kuhalna plošča, miza in omara.

profimedia
Kuhinjica v majhnem stanovanju ima vedno izkoriščen vsak kotiček.

V spalnici si vsakdo želi spati na svoji postelji, zato je dobro čim prej poskrbeti zanjo. A če se vam zdi oprema dnevnega prostora in kuhinje pomembnejša, lahko postavite v spalnico rabljeno posteljo z novim ali našim prejšnjim ležiščem. Tudi garderobne omare lahko počakajo na poznejši nakup.

Drugače je v garsonjerah, ko imamo na voljo le en prostor. V tem primeru se lahko odločimo ali za kavč, ki se spremeni v posteljo, ali za posteljo, namesto kavča pa izberemo naslanjač. Poskrbeti moramo še za omarico za avdio-video tehniko, prav pride kakšna polica, namesto mizice pa lahko uporabimo tudi stolček brez naslonjala ali staro skrinjo, v katero lahko še kaj pospravimo.

Poskrbimo, da nam bo prijetno svetlo

Za razsvetljavo se po navadi poskrbi šele pri koncu opremljanja, a ni nič manj pomembna kot drugi elementi v stanovanju. Za majhne prostore velja, da morajo biti dobro razsvetljeni, saj tako delujejo večji. Poleg splošne stropne razsvetljave lahko dodamo vgradne stropne LED-svetilke ob daljši stranici stene in različne ambientalne svetilke.

Če je dnevna soba samostojen prostor in nimamo denarja za nov kavč, lahko preoblečemo starega ali pa kupimo cenovno ugodne sedežne vreče.

Preprosto in praktično pohištvo

Pri pohištvu se izogibajmo velikim kosom, ki v majhnem prostoru porušijo ravnotežje in ga še pomanjšajo. Idealna izbira so lahkotnejši kosi pohištva, z razgibano podobo odprto-zaprto (odprte police in zaprti prostori z vratci), na tankem podnožju ali nameščeni na steno (viseči elementi delujejo bolj zračno). Čim manj stvari je namreč nameščenih na tla, tem večji je videti prostor.

Izkoristimo višino!

Tega se dobro zavedajo proizvajalci kuhinj, saj zgornje omarice sodobne, trendovske kuhinje segajo do stropa – prostora v kuhinji namreč nikoli ni dovolj. Po istem principu lahko organiziramo prostor za shranjevanje v majhnem stanovanju – v dnevni sobi lahko po celotni steni namestimo police do stropa, v spalnici najbolje izkoristimo prostor od tal do stropa in od stene do stene z vgradno omaro, ki se dobro znajde tudi v predsobi. Pogosto pa se neizkoriščen prostor skriva tudi nad vrati. Police na najrazličnejših višinah so idealne za odlaganje in shranjevanje. Če ima stanovanje visok strop, si lahko uredimo posteljo na višini, za shranjevanje pa izkoristimo tudi prostor pod stopnicami.

Ustvarjanje končne podobe

svedt24
Umivalnik in straniščna školjka sta seveda tista, ki morata v stanovanje prva.

Če smo garsonjero ali enosobno stanovanje opremili v svetlih, nevtralnih barvah (bela, bež), ga barvno poživimo z manjšimi dodatki. Najprej določimo glavno barvo, poleg te pa dva odtenka te barve ali eno kontrastno barvo. V tej barvi lahko prebarvamo katero od sten ali del stene, izberemo stole v tej barvi ali mizico, okrasne blazine, preprogo ali dekorativne predmete. Pomembno je le, da prostora na prenatrpamo.