Zanimivosti

Plastična nočna mora: ima skoraj 1.500 kreditnih kartic

J.P.
9. 1. 2016, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S skoraj 1.500 veljavnimi kreditnimi karticami se ponaša 72-letnik, ki je obenem tudi lastnik najdaljše denarnice na svetu.

Twitter
Še vedno zaproša za nove kartice.

Ta se namreč razteza kar 72 metrov daleč, tehta pa 17 kilogramov. Vanjo je mogoče spraviti 800 kartic.

Twitter
Pripada mu Guinnessov rekord za največ kreditnih kartic.

1.497 veljavnih kreditnih kartic

Walter Cavanagh iz Kalifornije je z zbiranjem kreditnih kartic začel v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Kot številni drugi podobni podvigi se je tudi ta začel s stavo. S prijateljem sta stavila, kdo jih bo do konca leta zbral več. »Ravno sem prišel iz mirovnih sil. Do konca leta sem imel 143 kreditnih kartic, moj prijatelj pa 138,« je povedal Cavanagh. Čeprav je zmagal, je nadaljeval z zbiranjem. Jemal jih je povsod – na bencinskih postajah, pri letalskih prevoznikih, v barih, celo v slaščičarni v Teksasu. Edina, ki mu manjka, je iz davno propadlega družinskega podjetja J. J. Newberry co. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja mu je niso hoteli izdati, ker je imel preveč kredita.

1,7 milijona dolarjev

Še vedno zaproša za nove kartice. Guinnessov rekord (tega ima tudi za najdaljšo denarnico) za najštevilčnejšo zbirko kreditnih mu je pripadel leta 1971. Seveda se mu ne namerava odpovedati. Z vsemi karticami ima vsak trenutek dostop do 1,7 milijona dolarjev, a uporablja le eno. Upokojeni finančnik ima le en nasvet: »Ne uporabljajte kreditnih kartic, če v nekaj mesecih kredita ne morete odplačati. Če nimate discipline, kreditne kartice ne bi smeli imeti.«