Zanimivosti

Krokodil jim je zmrznil med prevozom

J.P.
9. 1. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Šestletni krokodil je, potem ko je vozilo, v katerem so ga prevažali, obtičalo na avtocesti, zmrznil. Do smrti. »Plazilec je plazilec, nimajo možganov,« je dejal njegov skrbnik.

Razmere so bile za nič hudega slutečega krokodila prehude.

Cirkus je potoval iz Vladivostoka v Čito – za 2.855 kilometrov je potrebnih 33 ur vožnje –, ko se je eno od njihovih vozil pokvarilo na avtocesti. »Zunaj je bilo 45 stopinj Celzija pod lediščem,« je dejal krokodilov skrbnik, imenovan le Sergej.

Vse druge živali, tudi levi in tigri, so dolgo pot uspešno prestali.

Pobegnil in poginil

V času, ko se kolona vozil ni premikala, je meter in pol dolg krokodil naredil luknjo v dnu svojega toplotno izoliranega zabojnika – bil je na zadnjih sedežih avtomobila – in prebegnil v prtljažnik. »Našel je pot ven, a ni imel možganov, da bi šel še pot nazaj. Skupaj z njim so bili tudi pitoni. Ti so ležali na plastenkah vroče vode in preživeli,« je bil neposreden Sergej in dodal: »Za živali je bilo dobro poskrbljeno. Vsakih 200 kilometrov sem menjaval plastenke z vročo vodo. Preživel bi, če ni bi pobegnil. Žalostno naključje. Plazilec je plazilec, nimajo možganov.«

»Za nas so kot otroci«

Vse druge živali, tudi levi in tigri, so dolgo pot uspešno prestali, je dejal Sergej, ki je v cirkusu že 40 let. Vsak skrbnik se boji prevažanja, je dejal, saj se lahko zgodi karkoli. »Za nas so kot otroci,« je še povedal.