Zanimivosti

Ko so jo ugrabili prvič, je ostala. Sedaj so jo ugrabili že drugič

STA
8. 1. 2016, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Timbuktuju na severu Malija so skrajneži že drugič ugrabili neko Švicarko, ki naj bi bila trenutno edina zahodnjakinja v tem opustošenem mestu. Skrajneži so jo prvič ugrabili leta 2012.

Švicarsko zunanje ministrstvo je z ugrabitvijo seznanjeno in je v stiku z lokalnimi oblastmi (fotografija je simbolična).

Njena ugrabitev pomeni prvo na tem območju po letu 2013, potem ko so tam ugrabili in ubili dva francoska novinarja v Kindalu.

"Beatrice, švicarska državljanka, je bila ugrabljena na njenem domu v Timbuktuju," je povedal uradni predstavnik mesta.

Malijske varnostne sile so sporočile, da so oboroženi moški v četrtek prišli do njenega doma, "potrkali na vrata, ona je odprla in nato so odšli skupaj z njo".

Švicarsko zunanje ministrstvo je z ugrabitvijo seznanjeno in je v stiku z lokalnimi oblastmi, drugih podrobnosti pa ni razkrilo.

40-letno Beatrice, ki že več let živi v Timbuktuju, so islamski skrajneži prvič ugrabili leta 2012. Socialna delavka naj bi bila trenutno edina zahodnjakinja v tem opustošenem mestu. Švicarka mesta, potem ko so ga 1. aprila zavzeli islamisti Ansar Dine, ni želela zapustiti.

V napadu na Timbuktu leta 2012 so skrajneže Ansar Dine podprli borci severnoafriške veje Al Kaide, tj. Al Kaida v islamskem Magrebu (AQIM).

Beatrice je bila tisto leto 21. žrtev ugrabitev tujcev v Sahelski regiji. Skoraj vse ugrabljene so kasneje izpustili, medtem ko dva tujca (gre za Južnoafričana in Šveda), ki ju je skupina AQIM ugrabila leta 2011, ostajata v ujetništvu.